Natrag
20.1.2019 14:20

facebook

twitter

google

rss

dulist

‘AMALI NA SCENI 2018.’ Na krilima žar ptice u Dubrovnik stižu Ezopove basne

25.12.2017 @ 21:26 Dulist Kultura

Podijelite:

Predstavom ‘Ezop: Basne’ u režiji Ksenije Zec i Saše Božića te izvedbi Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba u subotu 13. siječnja 2018. u 11 i 17 sati u dvorani hotela Rixos Libertas počinje program ‘Amali na sceni 2018.’ u okviru kojeg u Dubrovniku gostuje nekoliko renomiranih domaćih kazališta sa svojim adaptacijama klasičnih priča za djecu.

Pedesetminutna predstava za djecu stariju od pet godina prikazuje Ezopove basne: Vuk u janjećoj koži, Kornjača i zec, Vuk i ždral, Guska sa zlatnim jajima i Cvrčak i mrav. Publici ih uz niz glumaca predstavlja jedina konstanta u predstavi, pripovjedač kojeg utjelovljuje Drago Utješanović, ravnatelj kazališta ‘Žar ptica’.

-To je dosta neobična predstava za djecu u kojoj Saša Božić i Ksenija Zec naglasak stavljaju na glumu i glumce. Nema šarenila i vanjskih efekata koje su tipični za dječje predstave. Djelo je poprilično crno-bijelo, ali djeca ipak prepoznaju lica. Zapravo, glumac u crnoj dolčeviti dovoljan je na sceni, ako dobro predoči svoju ulogu i dijete ga razumije, iako ne nosi doslovnu masku. Imali smo zaista zanimljive reakcije učiteljica i teta iz vrtića koje su se čudile jer se s malo rekvizita može tako puno djeci pokazati – kaže Utješanović.

Svevremenske kratke priče s poukom kojima je Ezop podario posebnu književnu vrstu, poznati autorski dvojac Saša Božić i Ksenija Zec smjestili su u suvremeno okruženje. Predstava je premijerno izvedena u ožujku 2014. i od tada je omiljeno edukativno uprizorenje za djecu školskog uzrasta. Iako oskudne scenografskim elementima ‘Ezop: Basne’ obiluju izrazitim scenskim pokretom i jednostavnim, a uvjerljivim prikazom likova.

-Predstavu redovno gledaju najstarije grupe vrtićkog uzrasta. Naime, koliko god Ezop donosi aktualne životne istine, ipak pripovijeda jednostavne priče o rodi, lisici, mravu i cvrčku koje djeca znaju pa s veseljem prate predstavu – pojašnjava Utješanović.

‘Ezop: Basne’ izvode: Matija Čigir, Nataša Kopeč, Ante Krstulović, Anđela Ramljak, Berislav Tomičić, Drago Utješanović i Fillip Vidović. Koreografiju potpisuje Petra Hrašćanec Erceg, scenografiju i kostime Zdravka Ivandija Kirigin, a glazbu Damir Šimunović.

Program ‘Amali na sceni 2018.’ nastavak je projekta obogaćivanja kazališne scene za najmlađe u Dubrovniku, a kojem su prethodila gostovanja Gradskog kazališta Trešnja i izvedba popularne adaptacije animiranog filma ‘A je to!’ te Kazališta Tvornica lutaka s predstavom ‘Crvenkapica – Tko se boji vuka još?’.

-Uz ‘A je to!’ i ‘Crvenkapicu’ smo se smijali, a uz Ezopove basne maleni imaju priliku puno toga naučiti i pripremiti se za školsku lektiru. Trudili smo se osmisliti program predstava za sve uzraste, različite scenskim izrazom pa se neke oslanjaju izričito na glumačku vještinu, druge su bogatije scenografijom, glazbom i plesom. Bit će tu lutkarskih predstava, suvremenih kazališnih ostvarenja pa čak i akrobatskih izvedbi. Cilj je djeci ponuditi kvalitetan kazališni sadržaj kako bi imali priliku odrasti u kritičnu kazališnu publiku – ističe Katija Krečak Jarović, koordinatorica programa ‘Amali na sceni 2018’.

Tijekom godine u Dubrovniku će biti izvedeno ukupno šest predstava za djecu, po jedna u siječnju, veljači, ožujku, travnju, studenom i prosincu. Uz ‘Ezop: basne’ u grad stižu i ‘Ježeva kućica’, ‘Ružno pače’, ‘Tarzan’, ‘Grimix’ i ‘Bijeli jelen’.

Ulaznice za predstavu ‘Ezop: basne’ dostupne su online na ulaznice.hr, na recepciji hotela Rixos Libertas te u poslovnici agencije Elite Travel po cijeni od 50 kuna, a na dan izvedbe 70 kuna.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana