Natrag
24.4.2018 10:26

facebook

twitter

google

rss

dulist

ALARMANTNO: Raspada se svaki treći brak!

30.6.2012 @ 16:31 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Tek nešto više od 20 tisuća parova vjenčalo se prošle godine u Hrvatskoj, što je najmanji broj sklopljenih brakova otkad Državni zavod za statistiku vodi podatke.

U isto vrijeme imamo broj razvoda koji je najveći u zadnjih 20 godina, pa je omjer sklopljenih i razvedenih brakova pao na najniže razine – ispada da se u Hrvatskoj raspada svaki treći brak, donosi Jutarnji list, uz napomenu kako se prije tri godine raspadao svaki pet brak.

No, pao je i broj rođene djece.
– To su katastrofalni, alarmantni podaci, no, nažalost, potpuno očekivani, a u sljedećih desetak godina situacija će biti sve gora, ako država nešto ozbiljno ne poduzme. Radi se o našem opstanku, za koji moramo imati opći konsenzus svih političkih stranaka, društvenih i crkvenih institucija, kao što smo ga imali oko ulaska u EU. Ovo – opstanak – je mnogo bitnije – rekao je za Jutarnji dr. Anđelko Akrap s Odsjeka za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Hrvatska od svoje samostalnosti do danas nije zabilježila veći broj razvoda i manji broj sklopljenih brakova nego 2011. godine, a lani je broj rođene djece u odnosu na godinu ranije pao za više od 2000. Ipak, prvi pokazatelji ukazuju na to da smo 2011. dotaknuli dno, piše dalje ova dnevna novina, dok bi se ove 2012. mogli početi oporavljati, na što ukazuju prvi i nepotpuni podaci DZS-a.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana