AktualnoKome zidine

“Ako zakon prođe, Dresden će biti mala beba”

"Ako zakon prođe, Dresden će biti mala beba"

Saborski odbor za kulturu podržao je danas većinom glasova – šest za, četiri protiv i jedan suzdržan – prijedlog izmjena Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika pa će se on idućih dana naći na klupama saborskih zastupnika.

Tijekom rasprave oporba se žestoko protivila novim zakonskim rješenjima prema kojima se DPDS-u oduzima upravljanje dubrovačkim zidinama i sva sredstva ostvarena prodajom ulaznica te se prebacuju na Grad Dubrovnik i Zavod za obnovu Dubrovnika.

Gvozden Flego (SDP) kazao je kako će biti suzdržan jer nakon kontroverznih mišljenja koje je čuo ne može donijeti odluku. Kako bi se razjasnile sve dvojbe, zatražio je održavanje tematske sjednice, kako je ranije bilo dogovoreno.
– Dio zakona možemo donositi po stranačkoj ili koalicijskoj disciplini, ali bi bilo dobro da za to imamo brojne argumete – rekao je Flego.

S druge strane, HDZ-ovac Željko Reiner smatrao je kako se nude rješenja suprotna svemu što postoji u legislativi.
– To nije dobro, to je čudnovat i opasan presedan – ocijenio je Reiner. Njegov stranački kolega Jasen Mesić zakon je nazvao 'hiperpolitičkim', odnosno suprotnim svim preporukama struke. Dodao je kako se čudi što se danas u Hrvatskoj može ispolitizirati sve, pa i zaštita zidina.
– Ako ovo prođe, Dresden će biti mala beba – rekao je Mesić. Frano Matušić je pak zakon ocijenio nevjerojatnim, jer će se njim dopustiti političko nasilje nad povijesnom baštinom zbog političkih igara gradonačelnika i DPDS-a.

Na sjednici odbora za riječ se javio i predsjednik DPDS-a Denis Orlić, istaknuvši kako 'Društvo nikada nitko nije prozvao da radi nezakonito, a sada ga se razvlašćuje, konfiscira mu se imovina'.
– Poslujemo transparentno, Gradu uredno predajemo financijska izvješća – istaknuo je te najavio kako će DPDS, ako predloženi zakon bude i izglasan, tražiti zaštitu pred domaćim i europskim sudovima.

Pročitajte još

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist