Aktualno

Ako Šuica ne uđe u EP dobit će 60 tisuća kuna otpremnine

Dubravka Šuica u parlamentu

Iako ovaj saziv Europskog parlamenta rad završava 15. travnja, sadašnji zastupnici – pa tako i hrvatski – plaću će primati do formiranja novog saziva 1. srpnja.

No to nije sve. Zastupnici koji u ljeto neće ponovno u Strasbourg dobit će i – otpremninu. Svakome od njih će na račun biti isplaćeno 7956 eura, koliko iznosi bruto prosječna plaća zastupnika, i to za svaku godinu provedenu u europskim zastupničkim klupama, piše Vecernji.hr

– Na kraju njihova mandata, zastupnici imaju pravo na prijelaznu naknadu, istovjetnu njihovoj plaći, od jednog mjeseca za svaku godinu mandata. Ta se naknada, međutim, ne može isplaćivati dulje od dvije godine – kažu iz Europskog parlamenta.

Prvi hrvatski zastupnici tako će dobiti “samo” jednu plaću, no oni koji budu izabrani na izborima 25. svibnja i koji potom odrade pun mandat, na njegovu kraju mogu očekivati pozamašnu “nagradu” od 40-ak tisuća eura bruto.

Zasad se sigurno zna da će otpremninu dobiti SDP-ovac Marino Baldini jer se taj Istranin nije našao ni na izbornoj listi SDP-a i koalicijskih partnera te tako nema ni teorijskih šansi odraditi novi mandat. Također, Baldini – za razliku od kolega koji su zamrznuli saborski mandat kad su preuzeli novu dužnost – nema ni opciju vraćanja u saborske klupe, što bi ga diskvalificiralo kao primatelja otpremnine.

– Naknada se ne isplaćuje ako zastupnik ima mandat u drugom parlamentu ili stupa na javnu dužnost. Ako zastupnik istodobno ima pravo na starosnu ili invalidsku mirovinu, ne može primati obje već mora odabrati jednu ili drugu – objašnjavaju iz Europarlamenta.

Prosječna plaća europskog zastupnika iznosi 7956 eura, ali iz te plaće svi moraju plaćati porez EU i obvezno osiguranje za slučaj nezgode, nakon čega prosječna plaća iznosi 6200 eura. Na to hrvatski zastupnici plaćaju porez od 40 posto Zagrebu.

Otpremnine za zastupnike koji odlaze iz Europskog parlamenta jedna je od pogodnosti koja izaziva prigovore, kako u državama članicama koje pune budžet EU tako i u samom Bruxellesu u tijelima za financijsku disciplinu.

Dovoljno je reći da je Europski parlament za ovu godinu odvojio čak 11,7 milijuna eura koji će biti podijeljeni dosadašnjim zastupnicima.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist