Grad

AKO NEĆE ONI, GRAD ĆE O NJIHOVOM TROŠKU Vlasnici parcela imaju još 12 dana za sanaciju Liechtensteinova puta

AKO NEĆE ONI, GRAD ĆE O NJIHOVOM TROŠKU Vlasnici parcela imaju još 12 dana za sanaciju Liechtensteinova puta

Liechtensteinov put, tj. usjek između hotela Rixos Premium Dubrovnik i hotela Bellevue Grad Dubrovnik je zatvorio u večernjim satima 31. kolovoza zbog opasnosti od urušavanja zemlje i kamenja s parcela u privatnom vlasništvu na ovu nerazvrstanu cestu. Ovu mjeru, naglasili su iz Grada Dubrovnika naložila je Postaja prometne policije Dubrovnik, a Grad je putem nadležnog komunalnog redarstva naložio vlasnicima zemljišta uz Liechtensteinov put sanaciju predmetnog stijenskog pokosa u primjerenom roku. Cesta bi tako trebala biti zatvorena do daljnjeg, tj. do sanacije i konačne zaštite stijenskog pokosa od budućeg odronjavanja.

Međutim, iako je cesta zatvorena zbog potencijalne opasnosti, kako za promet pješaka tako i vozila, mnogi naši sugrađani, unatoč svim mogućim ‘zaprekama’ na putu i dalje prolaze usjekom. Promatrajući situaciju nekoliko dana zaredom uočili smo motore i automobile kako neometano prolaze, a zatekli smo i pokojeg pješaka. A i od Dubrovčana koji žive na Gorici i u Gospinom polju te su navikli prometovati usjekom, može se čuti kako im se ‘ne da ići okolo’ pa zato svejedno voze kroz usjek. Na odrone su u usjeku, govore, navikli jer do njih dolazi jako često, a posebno iza većih kiša. Također, gotovo svaki dan znakovi i plastične barijere s puta koje je Grad tamo postavio radi zaštite ‘završe’ u nekoj novoj formaciji jer ih sugrađani svakodnevno pomiču.

Ophodnja svaki dan vraća barijere

—Grad Dubrovnik, putem Upravnog odjela za promet, postavio je odgovarajuću signalizaciju zabrane prometovanja vozilima i pješacima te je na kolniku dodatno postavio i plastične barijere – ‘New Jerseyje’, a kojima je zapriječen prolaz predmetnom dionicom ceste. Plastični ‘New Jersey’ napunjeni su vodom do pola i postavljeni umjesto betonskih iz razloga kako bi, ukoliko eventualno bude neophodan prolaz vozilima hitnih službi, hitno mogli proći uz njihovo razmicanje. Međutim, događa se da neodgovorni pojedinci to zloupotrebljavaju i prepreke samovoljno razmiču. Ophodnja cesta svakodnevno obilazi predmetne dionice i ukoliko su barijere pomaknute vrati ih na odgovarajuću poziciju, ali nažalost organizaciju 24-satnog dežurstva nismo u mogućnosti osigurati – istaknuli su za DuList iz Gradske uprave naglasivši kako je o zabrani prometa obavještena Policijska uprava.

—Znak zabrane je u njihovoj nadležnosti te sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama također imaju nadležnost kontrolirali predmetnu dionicu ceste i sankcionirati prekršitelje – naglasili su. Zanimalo nas je i koliko vremensko razdoblje podrazumijeva ‘primjereni rok’ koji je Grad Dubrovnik dao vlasnicima parcela za sanaciju mjesta odakle kamenje pada na cestu u usjeku. Pojasnili su kako se u konkretnom slučaju radi o roku od 40 dana. Što se tiče vlasnika parcela, naglasili su iz Grada Dubrovnika, riječ je o dvije fizičke osobe i jednoj pravnoj osobi. Pokušali smo doći do vlasnika te provjeriti hoće li u razumnom roku pristupiti sanaciji, međutim, čini se kako na tom predjelu stanari, mahom strani državljani, rijetko navraćaju, a dio se i iznajmljuje turistima. Iz jedne tvrtke tik do usjeka naglasili su kako oni nisu zaduženi za sanaciju te kako ih iz Grada nitko po tom pitanju nije kontaktirao. Prostorom se, naime, koriste, ali nisu njegovi vlasnici. Na samom početku usjeka nalazi se turistička agencija koja sudeći prema stanju na terenu, trenutno ne radi, a jedina tik do mjesta odrona jest jedna vila u stranom vlasništvu. Ipak, na naš telefonski poziv, dobili smo tek sekretaricu jedne tvrtke za booking. Na početnom dijelu usjeka nalazi se i apartman.

Ako neće vlasnici, sanirat će Grad

S obzirom da je Liechtensteinov put zatvoren 31. kolovoza, a cjelokupni rok za sanaciju je 40 dana, vlasnici privatnih parcela imaju još svega 12 dana da se odluče za sanaciju ili će, ukoliko ne postupe po rješenju, Odsjek komunalnog redarstva putem treće osobe provesti sanaciju te će troškove riješenjem proslijediti vlasnicima čestice, potvrdili su nam iz Gradske uprave. Ako vlasnici ne postupe po rješenju, Odsjek komunalnog redarstva će putem treće osobe sanirati navedeno te troškove sanacije rješenjem proslijediti vlasnicima čestice.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 23. rujna 2020.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović