Natrag
24.4.2019 08:30

facebook

twitter

google

rss

dulist

A TEK MU JE 91 Bobanović Čolić izlaže u Mostaru

3.4.2017 @ 8:55 Dulist Kultura

Podijelite:

U sklopu Mostarskoga proljeća – Dana Matice hrvatske Mostar, a u suorganizaciji MH Mostar, Galerije Aluminij, Filozofskoga i Fakulteta PMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, u četvrtak, 6. travnja u 19 sati, u Galeriji Aluminij bit će otvorena velika samostalna izložba slika hrvatskoga akademskog slikara Emila Bobanovića Čolića.

Kritičke osvrte na ciklus imena Ptice napisali su povjesničari umjetnosti dr. Antun Karaman i Marin Ivanović, oduševljeni osvjedočenom strašću za životom u djelima koja u Mostar dolaze s hrvatskoga juga.

Karaman piše kako je 91-godišnji Bobanović Čolić odmalena očaran pticama koje su intrigirale njegovu znatiželju.

-Istinsku očaranost produbio je promatranjem galebova. Za odlaska s ocem na ribanje dolijetali su oni ponekad bliže čamcu, a ponekad su ostajali na sigurnoj udaljenosti, no nikad ne bi ustuknuli kada im je zalogaj bio na dohvatu kljuna. On se divio sigurnosti koju su jednako uspješno iskazivali i u vladanju zrakom i u plovidbi morem, sjajno se snalazeći u potpuno oprečnim zadatostima. (…) Na trenutke su se činili preveć mirnima i ravnodušnima prema svemu što ih okružuje, a onda bi, u trenu, vrlo žustro, čak silovito, polijetali prema mogućemu plijenu ili uzlijetali, glasajući se, u visine – zapisao je Karaman, na kojega se mlađi kolega Ivanović nadovezuje presjekom slikareva stvaranja, zaključujući kako je autor od početaka vrlo blizak minimalizmu, čija će se načela, u većoj ili manjoj mjeri, očitovati i u kasnijim radovima.

-Bobanović Čolić je početkom 2000-ih započeo s gestualnim apstrakcijama u plavim i crvenim tonovima koje je nazvao Duhom djetinjstva. Konačno, iznova usustavljene crnom bojom, slike iz ciklusa Ptice, započete prije pet godina, maštovitim su prikazom rečenoga motiva. Ti radovi predstavljaju proživljene događaje i pročišćene emocije, testamentarno svjedočanstvo vlastitosti za koje su osnovne boje, poput crne i plave, gotovo osobnim znamenom i najboljim nositeljem značenja djetinjstva. (…) Tu su slike gestualnih crnih nanosa na crvenim teksturiranim podlogama koje pulsiraju novim životom, vrućim dahom i strastvenom dušom u tijelu devedesetogodišnjaka – nadahnut je Ivanović.

Inače, Emil Bobanović Čolić rođen je 1926. u Kuni na Pelješcu. Školu primijenjene umjetnosti, u klasi Ante Kaštelančića, završio je u Splitu. Jedno je vrijeme radio kao nastavnik u Mostaru, a onda se zaputio u Zagreb gdje je diplomirao slikarstvo kod Mladena Veže i književnost kod dr. Marina Franičevića u Zagrebu. Izlagao je dosad u mnoštvu zemalja svijeta, na desecima samostalnih i skupnih izložbi, a u Firenci je 2001. godine, na svjetskoj izložbi Biennale internazionale dell’ arte contemporanea, nagrađen medaljom Lorenzo il Magnifico i diplomom u selekciji skulptura. Dobitnikom je i brojnih drugih nagrada i priznanja. Živi i stvara na Pelješcu, u Labinu i u talijanskoj Monzi.

Izvor: Aluminij.ba

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana