Kultura

“45 dana jedinstvene umjetničke svečanosti”

"45 dana jedinstvene umjetničke svečanosti"

Vodstvo Dubrovačkih ljetnih igara na završnoj konferenciji za medije podvuklo je crtu pod izvedeni festivalski program.

Intendant Dubrovačkih ljetnih igara Ivica Prlender uvodno je istaknuo kako je 25. kolovoza na Igrama uvijek poseban dan, „koji nosi potpuno ispunjenje, a istodobno otvara neku prazninu, koja nastupa onog trena kad s Orlanda kalamo barjak“.

– Takve osjećaje s nama dijele umjetnici, a vjerujemo i naša festivalska publika. Gledajući unatrag, za nama je 45 dana jedinstvene umjetničke svečanosti koja je imala svoje vrlo raznolike dane, a na publici je da sudi kakvi su oni bili. Na nama je da program koji smo obećali ostvarimo i pružimo na jedinstvenim dubrovačkim prostorima – istaknuo je Prlender, spomenuvši sve koji su podržali festival.

Ravnateljica dramskog programa Dora Ruždjak Podolski izrazila je veliko zadovoljstvo što je program, koji je ostvaren u cijelosti, pronašao svoju publiku. Ovogodišnje Ljetne igre donijele su četiri premijere i dva reprizna naslova.

– Program je bio rizičan zbog raznorodne publike, ali je svakako bio umjetnički argumentiran – rekla je Ruždjak Podolski.

– Uvijek možemo bolje, i hoćemo bolje –  rekao je ravnatelj glazbenog programa Ivan Repušić, dodavši kako je s 22 koncerta različitih stilskih epoha festival potvrdio status značajnog mjesta u Hrvatskoj i Europi. Najavio je večerašnji koncert opernih legendi Inve Mula i maestra Lea Nuccija.

Operna diva Inva Mula izjavila je kako joj večerašnji nastup ispred crkve sv. Vlaha neće biti prvi, ali joj se uvijek čini kao da je prvi.

– Jako je važno pjevati sa svojim prijateljima, a ja sam jako sretna što ću nastupiti s maestrom Nuccijem. Drago mi je raditi u Dubrovniku, i što ću sa Slovenskom filharmonijom, Leom Nuccijem, Ivanom Repušićem, još jednom nastupiti u ovom lijepom gradu – istaknula je sopranistica Inva Mula.

Maestro Leo Nucci izjavio je kako se u Dubrovniku osijeća kao kod kuće te se sjetio prijatelja, sjajnog dirigenta, maestra Vjekoslava Šuteja s kojim je radio prvi put u Dubrovniku.

– Tada sam radio s prijateljem, i danas radim s prijateljima. Premda me malo zabrinjava što me već zovu legendom – rekao je Nucci, pohvalivši Dubrovnik kao „prekrasan grad s velikim šarmom“.

– Večeras ćemo u prekrasnom prostoru održati prekrasnu večer glazbe koja je potrebna svakom čovjeku – zaključio je maestro Nucci.
 
 

63. Dubrovačke ljetne igre u brojkama

Na Igrama je ove godine nastupilo gotovo dvije tisuće umjetnika iz skoro trideset zemalja svijeta na trinaest scenskih prostora u ukupno 84 programa, od čega 41 dramski, 21 glazbeni, 8 folklornih, jedan plesni te trinaest popratnih.

U dramskom dijelu premijerno su prikazana četiri naslova: „Skup: igre“, „Medeja“, „Dantonova smrt“ i „Mjesečina za Lady Macbeth“, a reprizirana su dva dramska naslova: „Kralj Edip“ i „Kate Kaupralica“.

Na Igrama je u sklopu glazbenog programa održan ukupno 21 koncert, a nastupili su orkestri, komorni sastavi i solisti pokazavši vještinu u mnogim stilovima i izvodeći raznolike glazbene žanrove, od klasične do jazza.

Na Igrama su također prikazani balet „Božanstvena komedija“, a u folklornom dijelu nastupili su FA Linđo i LADO. U popratnom programu održane su izložbe i promocije knjiga i monografija te projekcije filmova.

Cijene ulaznica kretale su se od 75 do 500 kuna. Broj transakcija putem interneta uvećan je za 58 posto, a DLJI su i ove godine osigurale 30 posto popusta svim stanovnicima grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, uz povoljne paket popuste.

Programe je na Igrama vidjelo otprilike 60 tisuća posjetitelja, a od 1. srpnja do 24. kolovoza službena stranica je prema GoogleAnalyticsu zabilježila čak 206 tisuća posjeta (12 posto više nego lani) i 29 tisuća jedinstvenih posjetitelja (16 posto više nego lani) iz 122 zemlje sa svih kontinenata svijeta.

Tijekom Igara održano je šest tiskovnih konferencija, a poslano je i 108 obavijesti za medije, dok je za praćenje Igara akreditirano 166 predstavnika medija. U domaćim i stranim tiskovinama objavljeno je više od 800 napisa, a na news portalima preko tisuću, dok je na televizijama objavljeno 160 priloga.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović