DuList IN

20 GODINA ELEKTRONSKE GLAZBE ‘DJ mora osjetiti publiku i napraviti cijelu atmosferu, a ne samo spajati trake’

20 GODINA ELEKTRONSKE GLAZBE 'DJ mora osjetiti publiku i napraviti cijelu atmosferu, a ne samo spajati trake'

Našeg sugrađanina Harisa Čustovića ne treba puno predstavljati; glazbenik, DJ i zaljubljenik u digitalnu umjetnost preko 20 godina je prisutan na glazbenoj sceni, kako lokalnoj tako i globalnoj. U svojoj dugoj karijeri nastupao je s brojnim zvijezdama te postao iskusan glazbenik i producent. Najbolje se sjeća svog prijateljstva s Dinom Dvornikom, ali i mnogim svjetskim zvijezdama elektronske glazbe. Ranih 2000. u Dubrovniku je uz pomoć prijatelja organizirao prve velike elektronske zabave koje će neki pamtiti do kraja života.

Osnivač je samostalnog labela Laus Music i baš njegov label ovog vikenda slavi 20 godina postojanja. Tom prilikom Haris i prijatelji pripremili su pravu zabavu za sve ljubitelje kvalitetne elektronske glazbe.

Stara škola, dobra glazba

— Kada je nastao Laus te 2000. ja sam već bio u Londonu. On je nastao iz moje želje za neovisnošću i pružila mi se šansa za suradnjom s nekim ‘velikim’ igračima. Tako je prvi koji je potpisao za label bio Terry Francis. Tada sam još radio kao Dj i kada bi se god vratio u Dubrovnik organizirao bi neku zabavu. Ako se ne varam, prva takva zabava bila je u bivšeg Exodusa, a za čiji warm-up smo imali zabavu u bivšeg ‘Mališa’ u Gružu. To je bio jedan od prvih takvih partyja u Dubrovniku i baš tu čar tih prvih zabava ćemo napraviti i ovog vikenda s warm-up zabavom u pivnici i velikom zabavom u Lazaretima. Nas četvero koji nastupaju ove subote smo zapravo svi stari prijatelji. Na jedan način DJ Baya i ja ćemo biti ‘local support’ dok će Jeff i Mili biti gosti, mada nas publika već dobro poznaje. Jeff će publici donijeti svoj odveć poznat zvuk, dok će Mili donijeti pravi zvuk Chicaga – priča nam Čustović.

Dvadeset godina je veliko vremensko razdoblje, za veliki dio publike na zabavama s elektronskom glazbom, to je cijeli njihov život, no Čustović priča kako ništa u vezi svog labela i života u svijetu elektronske glazbe ne bi mijenjao.

— Da me pitate bih li sada opet započeo label, odgovor je jasan – Da! Moja ideja nije nikada bila zaraditi neke ogromne novce ili biti ‘netko’, već sam htio neovisnost. Ne volim da mi netko forsira ruku ili upravlja mojom kreativnošću, a to se može postići jedino ako ste neovisni. Ne volim mijenjati svoj zvuk kada je gotov, puno ga uređivati ili ‘peglati’, mislim da se to i osjeti. Oduvijek sam htio s tim labelom imati, ne ‘nešto novo’, već napraviti jedan pozitivan korak naprijed kada je u pitanju glazba. Danas DJ može biti svatko tko kupi opremu i kupi pravi software. Nema u tome ništa loše, ali da bi zabava bila dobra, onda taj DJ mora osjetiti publiku i napraviti cijelu atmosferu, a ne samo spajati trake – nastavlja Čustović.

 

NEOVISNI GLAZBENI LABEL
Laus Records

Laus Records je neovisni glazbeni label koji je osnovao Haris u Brixtonu 2000. Koncept labela je uvijek bio pomicati granice i pružiti platformu audio kolektivu umjetnika, DJ-a i producenta za zvučnu kreativnost, odnosno outlet za objavu nove glazbe za publiku otvorenog uma. Laus zvuk zasnovan je u underground houseu i technu. Njegov šareni zvuk uvijek je bio svestran – daleko od većine sanitarne glazbe s plesnog podija. Zahvaljujući kvalitetnoj produkciji i solidnoj promociji, Lausova marka privukla je puno pažnje sa svih strana svijeta. To je rezultiralo podrškom bezbrojnih obožavatelja i DJ-a raznih profila te priznanjem o utjecaju na underground dance sceni. Ovaj label nikada nije imao namjeru preplaviti tržište, već je ideja pažljivo osmisliti kvalitetna izdanja. Do danas broji 36 djela s imenima koja su se našla u najpoznatijim mjestima širom svijeta, poput izvođača kao što su Terry Francis, Colin Dale, Dave Mothersole, Renato Lopez, Jeff Bennett, Mark Grabber, Ivan Komlinović, Marian Felver koji su odradili originalna izdanja, dok su Jay Tripwire, Asad Rizvi, Marko Nastic, Audiometric, Mili Sefic, David Duriez, Tony Thomas i Circulation radili remixe.

 

Čustović nam je ispričao kako će uz pomoć svojih prijatelja predstaviti i svoj najnoviji album ‘Magnetic Dreams’.

— Mi imamo 20 godina iskustva iza nas i svi koji nas dođu poslušati čut će baš tu široku paletu zvuka. Osim toga predstavljamo i moj posljednji album Magnetic Dreams. On je nekako savršeno sjeo u cijelu tu priču jer kroz 16. pjesama možete čuti jednu retrospektivu moje karijere. Neke stvari su remiksi starih pjesama dok su neke potpuno nove. Želio sam napraviti jedan šarolik album koji će imati svijetlih, plesnih, funky, ali i mračnih točaka. Ako dobro obratite pažnju u nekim pjesmama čak i ja pjevam vokale. Sad, koliko ja dobro pjevam neka odluči publika (smijeh) – priča nam Čustović.

Kada spojite 20 godina iskustva, četiri iskusna glazbenika i dvije atraktivne lokacije, dobra zabava je zagarantirana.

20 GODINA ELEKTRONSKE GLAZBE 'DJ mora osjetiti publiku i napraviti cijelu atmosferu, a ne samo spajati trake'

DJ BAYA/AUDIOMETRIC

Baya je rođen i živi u Dubrovniku. Od ranih se godina bavi glazbom, istodobno svira gitaru u lokalnim rock bendovima. Početkom 90-ih jedan je od pionira dubrovačke elektronske scene. 1995. Baya izdaje ‘Dream Frequency’, tehno album koji predstavlja prvu produkciju elektronske glazbe na dubrovačkom području. U međuvremenu radi kao DJ s poznatim hrvatskim hip-hop bendom iz Dubrovnika, jednostavno zvanim ‘4,5,6’, s njima snima album i na pozornici nastupa kao dio njihovog benda. Kao rezultat dugogodišnjeg rada u laboratoriju za istraživanje zvuka i slike 2002. godine rođen je projekt auDioMetriC. Projekt je dobio ime po mjestu prvog laboratorija za istraživanje (Odjel za audiometriju u zgradi Stare bolnice u Dubrovniku). Od tog trenutka do danas Audiometric intenzivno radi na stvaranju elektronske glazbe koja počiva na različitim stilovima kao što su house, deep, tech, progresivni, elektro pa čak i break-beat

20 GODINA ELEKTRONSKE GLAZBE 'DJ mora osjetiti publiku i napraviti cijelu atmosferu, a ne samo spajati trake'

JEFF AKA MOVEKS

Jeffrey Krvopić, točnije Moveks na sceni je od 1997. On je tvorac projekta ‘Move Experience’ koji je na dubrovačkoj klupskoj sceni zastupljen od samog početka iste. Osam je godina bio i direktor i glazbeni urednik u radijskoj emisiji pod nazivom ‘Sat House-a’ na hrvatskoj nacionalnoj mreži Hrt. U to je vrijeme surađivao i izvodio setove s najvećim hrvatskim i svjetskim DJevima poput: Marshalla Jeffersona, Terryja Francisa, Tylera Stadiusa, Purea Sciencea, Get F**keda, Freda Nansena, Silicone Soula, Iana Pooleyja, Asada Rizvia, Hipp-e i brojnih drugih.

 

20 GODINA ELEKTRONSKE GLAZBE 'DJ mora osjetiti publiku i napraviti cijelu atmosferu, a ne samo spajati trake'

MILI SEFIĆ

Kako su mu glazbeni korijeni započeli u kolijevci house glazbe, Mili je brzo izgradio svoju reputaciju jednog od najboljih svjetskih DJ-a iz duboke i tech kuće u Chicagu. Dijelio je podij s mnogim poznatim umjetnicima poput Sasha, Johna Digweeda, Lee Barriea, Dannyja Howellsa i nastupao na velikim manifestacijama širom Sjeverne Amerike, kao što su WMC Miami, Intense Festival u Quebecu i prvi američki ‘Love Parade’ u San Franciscu 2004. godine. U posljednje vrijeme Mili je zaokupljen nastupima na vrhunskim lokacijama u Europi, u Beču, Amsterdamu, Sarajevu, Beogradu, itd. Uz izdanja na Laus Music iz Londona, Mili je objavio svoju glazbu na Tonality Recordsu Jaya Tripwirea.

 

Foto: Haris Čustović, Jeff Moveks, Mili, DJ Baya, Hrvoje Curić

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist