DuList IN

‘1700 ČVOROVA ZA SV. VLAHA’ Školarci upoznaju magiju mornarskih gropova

Zajednica tehničke kulture i Jedriličarski klub Orsan organizirali su zanimljivu radionicu izrade čvorova, i to u sklopu proslave Godine svetog Vlaha.

– Tijekom radionice savladat ćemo ukupno tridesetak čvorova, ali ćemo raditi ukrasne narukvice, vezivat ćemo udice. Ja u svom poslu koristim svega dva čvora, ali svaki čvor ima svoju primjenu. Čuo sam da na Komiži postoji muzej s izloženih 1800 čvorova – kazao je tom prilikom voditelj radionice Lovre Peović iz Jedriličarskog kluba Orsan.

– Sve što imamo stiglo nam je na brodovima, a nijedan taj brod ne bi profunkcionirao da netko nekad davno nije izmislio konope, a kasnije i čvorove. Prvi nalazi postojanja konopa stari su 28 tisuća godina, dok je prvi dokaz korištenja čvora pašnjaka zabilježen u 3000. godinu prije Krista. Dakle, već 5000 godina koristimo isti čvor – istaknuo je Peović.

Peović je rekao kako je jako bitno znati čvor zavezati, ali jednako tako i odvezati.

– Svi čvorovi koje učimo jako lako se razvežu. To je magija mornarskih gropova: jako lako se vežu, dobro drže, a još lakše se odvežu. Jako je bitno da se konop može ponovno iskoristiti, a ne da se treba sijeći – rekao je Peović, napomenuvši kako danas od gropova postoje brojne dekoracije i u modnom svijetu.

– Od konopa se može napraviti svašta, od razvlačenja za vješanje robe pa do dekoracija – kazao je Peović, zadovoljan interesom i angažmanom polaznika.

– Curice su brže pohvatale vez narukvica, ali svi su vrlo pozitivno reagirali – zaključio je Peović.

Tajnica Zajednice tehničke kulture Jelena Vlahović kazala nam je kako na radionici sudjeluje dvadesetak školaraca, vlada disciplina, a svi su vrlo angažirani.

Inače, na radionicama su se radili čvorovi, narukvice i udice, a još slijede kuglice te završno natjecanje u vezanju konopa.

Pročitajte još

HIRovac Saša Fegić postao članom International Association of Cape Horners

Dulist

DAN IZ SNOVA Vjenčanja u Adriaticu postala su još ljepša!

Dulist

The New York Times uvrstio Hrvatsku na popis otvorenih zemalja za američke građane

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija