Hrvatska

ŽUPANI OGORČENI Zakon o pomorskom dobru im ‘ide u škinu’

Nikola Dobroslavić

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u Gospiću na sastanku sedam županija Jadranske Hrvatske na kojemu se raspravljalo o nacrtu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te Zakonu o regionalnom razvoju.

Na sastanku su sudjelovali i zamjenici ministara Jakša Puljiz i Zdenko Antešić, te nekoliko naačelnika iz županije domaćina.

Raspravljalo se o Zakonu o regionalnom razvoju s naglaskom na Indeks razvijenosti koji po mišljenju župana nije do kraja objektivan te je potrebno drugim mjerama zaštititi područja koja trebaju pomoć države, a nisu prepoznata primjenom indeksa. Pozitivnim je ocijenjeno odustajanje predlagača od planskih područja i uvažavanje nekih drugih primjedaba županija.

Na Nacrt Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama izneseno je puno primjedbi, pa i iskazano nezadovoljstvo načinom na koji je predlagač zapravo razvlastio županije u području pomorskog dobra i znatno im umanjio prihode.

Ocijenjeno je da je novi Nacrt lošiji od prethodnoga i da ga je nužno bitno popraviti. Posebno su negativno ocijenjeni sljedeći aspekti: Prekidanje dosadašnje uspješne prakse koncesioniranja od strane županija i upuštanje u neizvjesno koncesioniranje od strane JLS, daljnja centralizacija umjesto najavljene decentralizacije, smanjivanje udjela županija u prihodima od pomorskog dobra i oduzimanje prihoda od brodica, rješenja o lučkim upravama, uvođenje redara, prenošenje neriješenih predmeta ministarstva županijama, koncesioniranje u zaštićenim područjima, o čemu će se županije dodatno pisano očitovati. Ova rješenja zasjenila su pojedina rješenja u Nacrtu koja županije smatraju dobrima.

Zamjenik ministra Antešić rekao je da razumije primjede da se s mnogima slaže, da Nacrt tek ide na Vladu te se mogu uvrstiti primjedbe iz rasprava, očekuje zapisnik sa sastanka i pisane prijedloge jer je ministarstvu jednak cilj kao i županijama, a to je dobar zakon, zaštita pomorskog dobra i njegovo uspješno gospodarsko korištenje.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist