Županija

Župan uputio čestitku za Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Župan uputio čestitku za Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Povodom Dana međunarodnog priznanja RH župan Nikola Dobroslavić obratio se građanima Dubrovačko-neretvanske županije.

Njegovo obraćanje i čestitku prenosimo u cijelosti:

“Prije 25 godina, na dan 15. siječnja 1992. godine, samostalnu i suverenu državu Hrvatsku priznale su sve države članice tadašnje Europske zajednice i još drugih 8 zemalja, te je stoga taj datum uzet za Spomendan – Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Tim priznanjem Hrvatska je i u međunarodnim okvirima nastavila svoj put kao ravnopravna i priznata članica međunarodne zajednice slobodnih i suverenih država i naroda.

Put je do međunarodnog priznanja bio obilježen konstituiranjem prvoga višestranačkog Hrvatskog sabora, 30. svibnja 1990, donošenjem Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti RH, 25. lipnja 1991, te Odluke o raskidu svih državnopravnih sveza RH s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, 8. listopada 1991.

U međuvremenu se Hrvatska morala braniti od velikosrpske agresije i okupacije gotovo jedne trećine svoga teritorija. Uspješna obrana u toj borbi s višestruko nadmoćnijim neprijateljem bila je čimbenik koji je priznanje učinio neizbježnim i neodgodivim.

Zahvalni smo svim braniteljima koji su svojom žrtvom omogućili to priznanje. Zahvalni smo dr. Franju Tuđmanu koji je mudrom politikom vodio Hrvatsku i doveo je do međunarodnog priznanja, kasnije i do ukupne pobjede u nametnutom ratu.

Mi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ponosni smo na golem doprinos naših branitelja, ali i na važnu ulogu Dubrovnika u međunarodnom priznanju države, jer  je upravo napad na Dubrovnik zorno razotkrio karakter osvajačke politike Miloševića i JNA i ogolio pravi cilj agresije na našu Domovinu.

Čestitam svim našim sugrađanima Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Župan

Nikola Dobroslavić”

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist