Županija

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ ‘Očekujemo od države uspostavu brzobrodske linije Dubrovnik-Lastovo’

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ 'Očekujemo od države uspostavu brzobrodske linije Dubrovnik-Lastovo'

Od Vlade RH i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture tražit ćemo uvođenje brzobrodske linije od županijskog središta Dubrovnika do Lastova. To pitanje stavljeno je na dnevni red sastanka kao najvažnija točka. Time šaljemo poruku da nam je to jako važno. Želimo da Lastovci konačno izravnom linijom mogu doći u Dubrovnik – izjavio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić nakon sastanka u ponedjeljak s ravnateljicom Agencije za obalni linijski promet Paulom Vidović i predsjednikom Uprave Jadrolinije Davidom Soptom.

Župan Dobroslavić istaknuo je kako kapacitet i maritimne sposobnosti broda koji s Lastova preko Vele Luke plovi za Split nisu dovoljno dobri te se ne može koristiti tijekom cijele godine. Župan očekuje gradnju novog broda za Eleafite, uvođenje češćih linija trajekta Trpanj-Ploče, a istaknuo je kako na sastanku nije postignut dogovor po pitanju cijena karata za neotočane.

-Pitanje cijene karata nam je bitno kako bi i turisti i građani lakše došli na otok, a cijena za gospodarstvenike bila što povoljnija. To danas nije bilo moguće razriješiti – izjavio je Dobroslavić.

-Svaka linija, pa tako i potencijalna linija Lastovo-Dubrovnik, treba najprije biti propisana odlukom Vlade RH o državnim linijama. Tom se odlukom propisuje na kojoj će se relaciji neka linija održavati, te njena učestalost i kapacitet brodova. Svaka nova linija, ukoliko postoji namjera njenog održavanja, mora ući u tu odluku. Ići ćemo prema nadležnom ministarstvu kako bi se razmotrila mogućnost uvrštavanja linije Dubrovnik-Lastovo – izjavila je tom prilikom ravnateljica Agencije za obalni linijski promet Paula Vidović.

-U okviru postojećih propisa i proračunskih sredstava nastojat ćemo poboljšati povezivanje otoka te izaći ususret otočanima. Tijekom 2017. godine za otočno povezivanje uloženo je 297 milijuna kuna proračunskih sredstava, a za 2018. godinu planirano ulaganje je 310 milijuna kuna – rekla je Vidović.

-Natječaji za sve linije, pa tako i na dubrovačkom području, raspisani i uspješno okončani, osim dvije linije, za koje će se ponude otvarati 15. prosinca. Riječ je o brzobrodskoj liniji Split-Hvar-Prigradica-Korčula te brodskoj liniji Dubrovnik-Suđurađ, za koje je natječaj morao biti ponovno raspisan, jer se brodari nisu javili u okviru proračuna koji smo propisali pa smo natječaj poništili – istaknula je Vidović.

-Osnovna ideja Jadrolinije je pokušati podići kvalitetu usluge na brodovima. To smo već napravili s novim brodovima na linijama Dominče-Orebić i Ploče-Trpanj, ali smo svjesni problema Lastova i potrebe nabave novog broda. Na tome intenzivno radimo te nam je cilj u prvom kvartalu iduće godine otvoriti natječaj za izgradnju novog broda za udaljene otoke u ovoj županiji – izjavio je predsjednik Uprave Jadrolinije Davod Sopta.

-Za povezivanje Elafita Jadrolinija sprema natječaj izgradnje novog broda, a drago mi je da je dubrovački gradonačelnik najavio da bi Grad Dubrovnik subvencionirao u potpunosti karte za otočane. S naše strane obećavamo da će umjesto postojeće Postire na toj liniji ploviti novi i moderan brod, koji će uvelike povećati kvalitetu usluge prijevoza za vrijeme sezone – istaknuo je Sopta, dodavši kako je za međunarodnu liniju Dubrovnik-Bari povećana vožnja za jedan mjesec u odnosu na lani, a gdje je također uočen rast prometa.

Sastanku su nazočili i predstavnici lučkih uprava te jedinica lokalne samouprave s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist