Kultura

ZBOG VELIKOG INTERESA „Boydellov Shakespeare“ u Kneževu dvoru još mjesec dana

ZBOG VELIKOG INTERESA „Boydellov Shakespeare“ u Kneževu dvoru još mjesec dana

Iz Dubrovačkih muzeja javljaju kako zbog velikog interesa posjetitelja, gostujuća izložba iz Muzeja grada Šibenika “Boydellov Shakespeare”, koja je trebala biti zatvorena u ponedjeljak (30. ožujka), ostaje postavljena u Kneževu dvoru do 30. travnja 2015. godine.

Podsjetimo, „Boydellov Shakespeare“ naziv je izložbe Zbirke ilustracija Shakespeareovih djela poznatih britanskih umjetnika s kraja 18. stoljeća Muzeja grada Šibenika. Autorica izložbe je kustosica Muzeja grada Šibenika Marina Lambaša, a izložbu je za dubrovačko gostovanje prilagodila njena kolegica Anita Travčić.

Mapa bakroreza u izdanju Johna i Josaih Boydella iz 1805. godine pod nazivom A Collection of prints, from pictures painted for the purpose of illustrating the dramatic works of Shakspeare, by the artists of Great-Britain dar je profesora Borisa Baranovića-Baila, koji je svojim brojnim donacijama izuzetno obogatio fundus Muzeja grada Šibenika.

Stotinu grafičkih listova u dvije mape završetak su velikog projekta bogatog engleskog izdavača i mecene umjetnosti Johna Aldermana Boydella poznatog kao „Boydellov Shakespeare“, započetog otvorenjem Shakspeare Gallery 1789. godine. Bila je to galerija slika koje su ilustrirale Shakespeareove dramske tekstove za koje je Boydell angažirao 36 najboljih engleskih umjetnika. Cijeli projekt procijenjen je na preko sto tisuća funti, što je za to vrijeme bilo pravo malo bogatstvo. Naručeno je i izvedeno 167 slika, koje su kasnije prenesene u grafički medij.

Dubrovčani imaju priliku vidjeti isječak engleske povijesti putem 50 od ukupno 100 grafičkih listova iz dva sveska kolekcionarskog atlas folio izdanja. Grafički listovi su nastali u vremenu od 4. lipnja 1790. do 1. prosinca 1804., a u prodaju su pušteni slijedeće godine. S dodacima na početku, prvi svezak ima 48. grafičkih listova, a drugi 52 grafička lista. Na projektu su angažirani ponajbolji umjetnici Velike Britanije, dok je tiskar ovog atlas folio izdanja, koje je predstavljalo tiskarsko, tipografsko i tehnološko dostignuće, bio William Bulmer, iskusni i provjereni suradnik Johna Boydella.

Monumentalna produkcija za koju je John Alderman Boydell stvorio novu tipografiju, tvornicu tinte i izdavačku kuću intrigirala je mnoge povjesničare umjetnosti, ali i pobudila zanimanje široke javnosti.

Inače, gostovanje izložbe „Boydellov Shakespeare“ nastavak je dugogodišnje bogate suradnje između Dubrovačkih muzeja i Muzeja grada Šibenika, započete 1997. godine gostovanjem izložbe Dubrovačkih muzeja „Stolna srebrnina 19. stoljeća“ u Muzeju grada Šibenika . Uslijedila su gostovanja dubrovačkih izložbi „Grafike od XVI. do XIX. st. iz zbirke Kneževa dvora“, „Antički brod u podmorju Mljeta“ te „Ranosrednjovjekovna zbirka Arheološkog muzeja“, dok su iz Muzeja grada Šibenika dubrovačkoj publici predstavljene izložbe „Faust Vrančić Šibenčanin“, „Šibenik na starim crtežima i grafikama“, „Antun Vrančić – znameniti šibenski humanist“, „Honore Daumier – litografije“ i „Tajne starih tiramola – donje rublje šibenskih gospođa“.

„Boydellov Shakespeare“ je prvi put prezentiran 2007. godine u Muzeju grada Šibenika, da bi slijedeće godine bio postavljen u Muzeju Like Gospić. Dubrovačko gostovanje je prvo predstavljanje publici nakon 2008. godine.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist