Aktualno

ZAVRŠENO HODOČAŠĆE Papi predana kutija s imenima 1600 volontera SHKM-a

ZAVRŠENO HODOČAŠĆE Papi predana kutija s imenima 1600 volontera SHKM-a

Dvjestotinjak volontera Susreta hrvatske katoličke mladeži održanog prošle godine u Dubrovniku, predvođeni dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem, bilo je, o čemu smo ranije izvještavali, na zahvalnom hodočašću u Rimu. Tom prilikom susreli su se s papom Franjom, a nakon povratka odlučili su svoje dojmove podijeliti s javnosti:

Prvog dana boravka u Italiji posjetili su San Giovanni Rotondo, mjesto koje je poznato po svetištu Sv. Pia iz Pietrelcine, poznatog kapucina koji je na svom tijelu imao Isusove rane. Kompleks svetišta se sastoji od dvije crkve (stare i nove), muzeja i kripte gdje se nalazi neraspadnuto tijelo sveca. Istoga dana u kasnim večernjim satima mladi su stigli u Rim, točnije u salezijansku školu Teresa Gerini Torlonia, gdje su bili smješteni, te su nakon toga obližnjoj kapeli sudjelovali na misi.

Vrhunac hodočašća bio je u srijedu, 8. travnja na općoj audijenciji kod Svetog Oca, na kojoj se papa Franjo obratio i mladima Dubrovačke biskupije te poručio:

– Budite spremni naći svoje mjesto u Crkvi i u društvu prihvaćajući velikodušno zadaće koje vam se povjeravaju. Vaša mladost treba biti snažna, poduprta vjerom, a ne prolaznim stvarima. Samo ćete tako uvijek iznova nalaziti Krista uskrsnulog, koji nas je oslobodio od smrti. Zahvalan za vaše zalaganje u Crkvi, od srca vas sve blagoslivljam.

Petero mladih zajedno s biskupom Uzinićem predalo je Svetom Ocu poseban poklon, kutiju s imenima 1600 volontera Susreta, uključivši ih tako sve u ovo hodočašće, te su se s papom pozdravili i rukovali. Zatim su mladi nastavili obilaziti rimske znamenitosti, poput Piazze Navone, crkve sv. Janje i Panteona. Zahvalni i sretni zbog susreta s papom Franjom navečer su slavili euharistiju.

U trećem danu mladi su obišli rimske bazilike: Svetog Ivana Lateranskog pored koje se nalaze i svete stube po kojima su se klečeći penjali, Svete Marije Velike i Svetog Pavla izvan zidina. Posjetili su i katakombe, Koloseum i centar nekadašnjeg Rimskog carstva Forum Romanum. Nakon cjelodnevnog obilaska mladili su se vratili u školu gdje su bili smješteni, a iza toga uslijedila je misa koju je kao i prethodna dva dana predvodio biskup Uzinić.

Zadnji dan boravka u Rimu bio je namijenjen za razgledavanje Vatikana tj. bazilike svetog Petra. U njoj su se mladi posebno zaustavili na grobu svetog pape Ivana Pavla II. gdje su se pomolili u tišini. U popodnevnim satima biskup je zajedno sa svećenicima slavio misu u crkvi Hrvatskog zavoda sv. Jeronima, gdje ih je radosno dočekao i ukratko predstavio povijest i djelovanje zavoda rektor mons. Jure Bogdan.

Toga dana mladi su imali slobodno večer za druženje i samostalno razgledanje Rima. Iz Rima su krenuli u subotu u jutarnjim satima, prema Padovi. Tamo su razgledali baziliku svetog Antuna gdje se nalazi njegov grob i relikvija jezika (sveti Antun je bio poznati propovjednik) i svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića u kojem su slavili misu. Nakon razgledavanje središta Padove uslijedio je povrataka domovima, a mladima kojima je većini prvi put da su posjetili ove gradove ostat će u trajnom sjećanju susret s papom te brojne kulturne znamenitosti koje su vidjeli na hodočašću kao i druženje i nova prijateljstva.

Hodočašće u Rim organizirano je za sve volontere SHKM-a, kao nagrada i znak zahvalnosti za njihovo nesebično angažiranje u održavanju Susreta koji je okupio oko 35000 mladih iz Hrvatske i inozemstva.

Uz biskupa s mladima su bili i pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije Ana Marčinko, studentski kapelan don Marin Lučić, tajnik Katehetskog ureda mr. don Marinko Šljivić i svećenik na studiju u Rimu don Hrvoje Katušić. U pratnji mladih je bilo i nekoliko redovnica, kao i odraslih vjernika laika angažiranih u radu s mladima.

Domagoj Trojanović / Ivan Vidak

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist