Kultura

ZAVRŠEN 8. EPIDAURUS FESTIVAL Trijumf uz uzvike ‘Bravo!’

ZAVRŠEN 8. EPIDAURUS FESTIVAL Trijumf uz uzvike 'Bravo!'

U nedjelju navečer, 14. rujna na taraci vile Banac u Cavtatu uz prekrasni cavtajski smiraj dana, a nakon turbolentnog tjedna prepunog vremenskih oscilacija završen je 8. Epidaurus festival uz frenetične uzvike ‘bravi, bravi’! 

Posljednja su tri događanja privukla brojnu publiku unatoč neumornoj kiši; koncert koji je slavio 150. obljetnicu rođenja njemačkog skladatelja Richarda Straussa, kojeg nazivlju posljednjim njemačkim romantičarem, a u sklopu večeri Hommage à Tino Pattiera, koncert naslova Ave Marija za Cavtat kojeg potreseni viješću o gubitku slikarice i divne osobe, cavtajke Marije Marusje Brautović posvećujemo njenoj uvijek radosnoj duši, te zadnji onaj čarobni na taraci vile Banac koji nas je obgrlio ljepotom i prekrasnim zalaskom sunca. Na koncertu 15. rujna je nastupio dvojac iz Katalonije. Riječ je o tenor-baritonu Jordi Vazquezu i pijanisti Claudiju Suzin Rodriguesu, brazilcu s adresom u gradu Girona u Katalonji. Ovaj je koncert Hommage Tinu Pattieri kojeg Epidaurus festival organizira sve od svog osnutka 2007.godine. Ovaj vrlo hvale vrijedan koncert u Domu kulture u Cavtatu povodom 150. obljetnice rođenja Richarda Straussa donio nam je i važno saznanje da je Tino Pattiera bio osobni prijatelj velikog skladatelja Richarda Straussa. Susretali su se u njemačkim glazbenim centrima: Münchenu, Dresdenu i Berlinu. Program su umjetnici izveli nadahnuto, pripremljeno s tankoćutnim i emocionalno obojenim dijalozima. Publika je obilno uživala, a kišna je večer bila kao doprinos intimnom i romantičnom ugođaju i prekrasno odabranom i izvedenom programu. 12. rujna uslijedio je koncert pod imenom Ave Marija za Cavtat koji je također prisutan svake godine na programu festivala. Podrazumijeva glazbu duhovno obogaćenu a tko može najviše doprinjeti u tome doli Johann Sebastian Bach! Nastupili su trubljač Oliver Lakota iz Njemačke, te Alexander Frey, skladatelj, dirigent, orguljaš i klavirist iz SADa s njemačkom adresom. Lijepo zamišljen i donekle ostvaren program publika je podržala zdušno te razdragano aplaudirala poglavito na skladbu „Bože, ostani moj prijatelj“ što je bilo očigledno da ovakva glazba djeluje uvijek uzvišeno i prijateljski. Nameće se poruka da s glazbom «surađujemo» stalno jer nas ona potiče da budemo dobriji, jer ona budi sve dobro u nama.

Program je nadahnuto vodio dubrovački glumac Edi Jertec, a umjetnička direktorica festivala, pijanistica Ivana Marija Vidović poručila je s pozornice:

‘Ovaj festival je zabava, obrazovanje, osjećaj pripadnosti i poštovanja, duboke duhovne note i prisjećanja na velike umjetnike Bukovca i Pattieru koji su rođeni ovdje tik do prekrasne cavtatske šetnice gdje je zalazak sunca jedinstven, jedini na svijetu, u vječnom zagrljaju poezije – tu gdje je pouzdan, vjerni poljubac mora, sunca i neba vječan, gdje zvijezde koje padaju svjedoče o odanosti i stoičkoj ljepoti od davnina. Ovaj festival posebna je prigoda slavlja, pravog zlatnog pira vrhunskih umjetnosti i umjetnika iz cijelog svijeta, vrlo posebna prilika za uzvišenu proslavu uz ljepotu, gdje ljepota biva redovito uzvraćena. da umjetnosti i svemu dobrome u čovjeku.’

Tekst: Epidaurus festival Press
Fotografija: Miho Skvrce i Hrvoje Đurković

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist