Kultura

Žarko Dragojević o EPK projektu ‘Youth Awakening’: Kultura ne smije biti elitistička

Žarko Dragojević o EPK projektu 'Youth Awakening': Kultura ne smije biti elitistička

‘Europska prijestolnica kulture’ tri su riječi koje su se u dubrovačkim (kulturnim) krugovima pojavile ‘preko nekoliko’ puta, s obzirom da nas uskoro čeka ‘proglašenje pobjednika’.

Kako EPK ne bi bila samo mrtvo slovo na papiru, brojni su pojedinci uključeni u kreiranje kreativnog i kulturnog sadržaja, bez obzira osvojio Dubrovnik titulu ili ne. Jedna od tih kreativaca je i Žarko Dragojević, koji je stavio u suodnos kulturu i urbanu glazbenu scenu stvarajući projekt ‘Youth Awakening’, buđenje mladih, o kojem nam je više otkrio za ovaj broj DuLista.

Koja je osnovna poruka Youth Awakening projekta?
Prvotna ideja je za cilj imala maleni festival glazbe koji okuplja mlade ljude koji započinju s radom te dolaze u prvi kontakt s priznatim kreativcima iz Hrvatske a potom i ostatka svijeta. Razvojem projekta zašlo se u puno više segmenata i došlo je do isprepletanja raznih drugih grana koje se tiču glazbe. Festival je prvo postao dio jednog drugog projekta, a potom je skiciran zaseban projekt koji se dotiče spoja sviranja, snimanja procesa rada i ulaganja u socijalno okruženje. Nastao je iz osnovne potrebe da Dubrovnik postane središte na sjecištu putanji još više priznatih i prepoznatih autora, diskografa i nakladnika. Naglasak je na onim mladim i skrivenim ljudima koji nisu toliko medijski i komercijalno eksponirani.

Koncert Šumovi protiv valova:

Što je dosad, unutar tog projekta, realizirano i u kojem smjeru on kreće dalje?
Prošlo je skoro dvije godine od inicijalnih sastanaka i početnih planiranja kandidature Grada Dubrovnika za EPK 2020. Taj period iza nas je u isto vrijeme bio dug a jednako veoma kratak u svom brzom protoku. Najviše vremena je uloženo na raspisivanje projekta i kontaktiranje potencijalnih partnera tijekom dvije faze pred predaju završne kandidacijske knjige (‘bid book’). Ono što je ipak našim sugrađanima bilo puno vidljivije od slova na papiru jest koncert banda Šumovi Protiv Valova u studenome i glazbeno – edukativne radionice koje su vodili Valent Samardžija, Danijel Sikora, Hrvoje Nikšić, Alan Polzer, Hrvoje Radnić i Ivan Čadež. Dio je ostvaren tijekom Dana kreativnih i kulturnih industrija 2015., a dio u zasebnom periodu. Sada je na redu iščekivanje grada pobjednika do kraja ožujka, a onda se nastavlja s daljnjim planiranjem i realizacijom projekta u slučaju osvajanja titule.

Radionica ‘Šumovi protiv valova’:

Vi ste koordinator, odnosno voditelj projekta. Što Vaš posao uključuje?
U EPK razvojni tim sam od samih početaka bio uključen i pozvan sudjelovati kao zaposlenik Kazališta Marina Držića, ali prije svega kao samostalni pojedinac koji ima preko 10 godina profesionalnog iskustva u glazbi i multimedijalnom kreativnom sektoru. Projekt “Youth Awakening” na početku nisam vidio kao zasebnu cjelinu, ali stvari su se posložile tako da je moj mali neovisni prijedlog narastao i bio prihvaćen od strane cijelog tima. S odobrenjem projekta su došle i brojne obveze, tako sam posljednjih godinu dana radio na konceptu koji broji preko 25 partnera te oni umreženi omogućuju da ovaj projekt i Dubrovnik postanu epicentar glazbene kreativnosti.

S kim surađujete unutar projekta?
Osnovni projektni partner i ujedno kurator koncertnog dijela projekta u planiranom petogodišnjem razdoblju je Petar Milat / Multimedijalni Institut Zagreb (MAMA). Osim Petra koji je razvijao dio programa, uključeno je niz drugih pojedinaca i institucija. Svi oni su potpisali tzv. pismo namjere i dali suglasnost za potencijalnu suradnju i uvrštavanje u bid book. Neki od njih su: Ambient Croatia (Park Orsula), Akustika (muzika.hr), Pozitivan Ritam, Sea Rock, Trpanj Odma!, Sidra Music, VIBRa, Udruga mladih Orlando, Udruga Luža, Audiovizualni Centar Dubrovnik, Sorgo, Futura, UR Institute, Distune Promotion, OKC Abrašević, Linear Studio, udruga Maro i Baro (Informadur), Convivo, Defrost Music, Mimika Orchestra, OSA Media, Manufaktura snova (Indirekt Festival), itd.

Radionica Alan Polzer:

Na koji način je Youth Awakening spojen s EPK? Stvara se kreativna energija, multimedijalnost u svrhu promicanja kulture – je li onda ta kultura postaje bliža široj javnost, mladima…?
Projekt koji sam osmislio se ‘zakotrljao’ i u ovom trenu je dio EPK, ali je prvenstveno poticaj da se na bilo koji način stvore preduvjeti za rad mladim glazbenicima u Dubrovniku, županiji i šire. Ako i ne bude osvojena titula, svejedno ću kao pojedinac pokušati ostvariti sve zamisli i snove koji su stavljeni na papir. U ovom trenu to sam i osobno dužan svim kontaktiranim potencijalnim partnerima koji su kroz ‘Youth Awakening’ zbilja uvidjeli jedan iskren i čist naum. Smatram da kultura ne smije biti elitistička, a na ovaj način kroz mnoge radionice, edukaciju i izvedbu glazbe ona dopire baš do svakoga tko poželi biti dio nje. Vremena su teška, kultura je unazađena u svim društvenim sferama; ali mlade duše zaslužuju barem ovdje u Dubrovniku naučiti i spoznati nešto novo, iskreno, u potpunosti kreativno.

 

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist