Kultura

Zagrebačka filharmonija, Kitajenko i Leskovar

Zagrebačka filharmonija, Kitajenko i Leskovar

Zagrebačka filharmonija i violončelistica Monika Leskovar pod ravnanjem Dmitrija Kitajenka nastupit će večeras u sklopu Vip programa Ljetnih igara u Dominikanskoj crkvi s početkom u 21:30 sati.

 Kao jedan od najcjenjenih hrvatskih orkestara i kulturni ambasador Hrvatske u svijetu, Zagrebačka filharmonija je redovan i rado viđen gost na Igrama, baš kao i hrvatska violončelistica svjetske slave i priznanja – Monika Leskovar, koja u svojoj biografiji broji ukupno 16 nastupa na Igrama.
 
Svoj umjetnički put ovjenčala je najvišim nagradama prestižnih natjecanja, a dobitnica je i nagrade Orlando za najbolje glazbeno ostvarenje na Dubrovačkim ljetnim igrama 2001. godine. Orkestrom ravna veliki ruski maestro i jedan od najcjenjenijih dirigenata današnjice – Dmitrij Kitajenko, odnedavno i umjetnički savjetnik Zagrebačke filharmonije.
 
Na koncertu u Dominikanskoj crkvi, koja postaje pozornica Ljetnih igara nakon dužeg vremena, publika će moći uživati u Adagiettu iz Mahlerove Pete simfonije, koji je ujedno i najizvođeniji stavak iz čitave ostavštine ovog velikog skladatelja, Talijanskoj simfoniji Felixa Mendelssohna–Bartholdyja, zatim Jutarnjem raspoloženju u ugođaju beskonačne pustinje koju postupno zagrijavaju prve sunčeve zrake, za koju je Edvarda Griega inspirirala Ibsenova drama Peer Gynt.
 
Monika nastupa sa slavnim Varijacijama na rokoko temu Petra Iljiča Čajkovskog. Program će zaključiti Talijanski Capriccio koji je nastao dok je Čajkovski boravio u Italiji fasciniran talijanskim folklorom i rimskom uličnom glazbom.
 
Nakon hvaljenih i iznimno posjećenih zajedničkih nastupa u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu, Zagrebačka filharmonija, Monika Leskovar i Dmitrij Kitajenko u Dubrovniku otvaraju glazbeni program 63. Ljetnih igara, čime se nastavlja i tradicija gostovanja velikih orkestara na otvaranju Igara.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist