Aktualno

Zadnja suša izazvala 199 milijun kuna štete

Zadnja suša izazvala 199 milijun kuna štete

Dugotrajna suša i toplinski val teme su sastanka Stožera zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske, koji je održan u proširenom sastavu načelnicima Stožera zaštite i spašavanja gradova i općina s područja najjužnije hrvatske županije.

Sjednica je sazvana na prijedlog Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik, na temu ekstremnih vremenskih uvjeta zabilježenih na području Dubrovačko-neretvanske županije tijekom protekla dva mjeseca. Razgovaralo se o mogućim problemima u opskrbi vodom, posebno na području otočkih općina.

Načelnik Stožera zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije i zamjenik župana Frano Skokandić istaknuo je da je potrebno u općinama i gradovima još jednom preispitati kapacitete koje mogu koristiti u slučaju dugotrajne suše te da o mogućim nedostatnim sredstvima izvijeste županijski Stožer zaštite i spašavanja.

Član Stožera zaštite i spašavanja i pročelnik Upravnog odjela za turizam, more i poduzetništvo Maro Kristić izvijestio je kako je posljednja elementarna nepogoda radi suše proglašena 2011. godine te da su prijavljene štete iznosile 199 milijuna kuna.

Uzimajući u obzir činjenicu da će, prema dugoročnoj vremenskoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, dugotrajna suša potrajati, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije poslat će, onim medijima s područja Dubrovačko-neretvanske županije koji to još nisu objavili, naputke o načinima ponašanja za vrijeme mogućeg dugotrajnijeg toplotnog udara.

Sukladno preporuci Zavoda za javno zdravstvo i dalje će se voditi računa o sanitarnom pregledu cisterni kojima se doprema pitka voda, a napravit će se i objedinjeni popis vozila koja se za tu namjenu koriste. Članovi Stožera zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije također su raspravili te prihvatili izmjene dijela Plana zaštite i spašavanja koje se odnose na mjere i zadaće operativnih snaga i ostalih sudionika u sustavu zaštite i spašavanja tijekom mogućeg duljeg toplotnog udara i sušnog razdoblja.

Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik Goran Violić istaknuo je da
PUZS Dubrovnik stavlja na raspolaganje lokalnoj zajednici sve raspoložive kapaciteta kako bi bili na pomoći ugroženom stanovništvu.

Pročitajte još

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist