Grad

ZA JUNAČKI ČIN U DOMOVINSKOM RATU Jovan Sredojević odlikovan Redom Nikole Šubića Zrinskog

ZA JUNAČKI ČIN U DOMOVINSKOM RATU Jovan Sredojević odlikovan Redom Nikole Šubića Zrinskog

Predsjednik Republike Ivo Josipović u ponedjeljak je obitelji Sredojević uručio odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog posmrtno dodijeljeno Jovanu Sredojeviću za junački čin u Domovinskome ratu.

Odlikovanje je primio njegov sin Predrag Sredojević, na svečanosti u Uredu predsjednika.

Istaknuvši da se današnjim uručivanjem odlikovanja iskazuje poštovanje i zahvalnost za djela u obrani Hrvatske u Domovinskome ratu, predsjednik Josipović je naglasio da je Jovan Sredojević pomogao stvoriti slobodnu i samostalnu Hrvatsku, u njezinu punom teritorijalnom integritetu.

– Jovan Sredojević je u teškim godinama rata i razaranja naše zemlje, odlučno i hrabro stao na branik domovine. Postoje mnogi podaci o tome kako je pomagao mladim osobama koje su bile na služenju vojnog roka u tim teškim vremenima. Pomagao im je da se izvuku iz postrojbi vojske koja se pretvarala u agresora, te da se vrate svojim domovima. Surađivao je s Hrvatskom vojskom, tada još Zborom narodne garde, u trenucima kad su naše postrojbe bile tek u fazi formiranja. O tome svjedoče zapovjednici obrane Dubrovnika i Dubrovačkog primorja i zaleđa, te mnogi pripadnici Hrvatske vojske – naglasio je.

Iskazao je i zahvalnost članovima Udruge pravnika “Vukovar 1991.” koja je i pokrenula postupak za dodjelu odlikovanja Sredojeviću te dodao da o Sredojevićevim zaslugama govore i iskazi stanovnika okupiranih područja Dubrovačkog primorja o pomoći koju im je Sredojević davao.

Podsjetimo, Jovan Sredojević bio je zastavnik JNA koji je pomagao hrvatskoj vojsci i stanovništvu Konavala u Domovinskome ratu, a ubijen je 1992. u selu Banja nakon što je Služba sigurnosti JNA otkrila njegove aktivnosti.

– Jovan Sredojević nastradao je od okrutne ljudske ruke, u razdoblju kad je na najteži i najčovječniji način nastojao doprinositi dobru Hrvatske, njenih građana, dobru svoje obitelji. Zbog te okrutne smrti i danas suosjećamo s njegovim sinovima, Predragom i Nenadom, njihovim obiteljima i s unucima pokojnog Jovana Sredojevića – kazao je predsjednik Josipović.

Sredojević je godinu i pol dana surađivao s generalom Nojkom Marinovićem, koji ga je poznavao 20 godina i bio mu u JNA nadređeni u vojnom garnizonu u Trebinju. General Marinović je nakon svog prelaska u postrojbe Hrvatske vojske kao zapovjednik obrane Dubrovnika kontaktirao Sredojevića i dogovorio suradnju.

Zahvalivši na uručenom odlikovanju, Predrag Sredojević izrazio je također zahvalnost Udruzi pravnika “Vukovar 1991.” i njezinom predsjedniku Zoranu Šangutu, te generalu Marinoviću, žiteljima Banja, Slanoga, Dubrovačkog primorja i Dubrovnika, a ponajviše profesoru Zdravku Bazdanu koji je, kako je rekao, više od 20 godina radio na tome da se odlikuje njegov otac.

– Nije važno što ja mislim danas, nego što bi moj pokojni otac mislio na današnji dan, a poznavajući njega bilo bi to malo i jednog i drugog. Bio bi možda razočaran što danas još uvijek ima toliko ljudi koji ne mogu razlučiti između patriotizma i nacionalizma, a s druge strane, ima dosta pokazatelja da razum počinje prevladavati i to počevši od ovog najvišeg nivoa. To je vrlo ohrabrujuće. Mislim da bi bio ponosan i sretan te živo s ljudima koje je štitio i za koje je dao svoj život – kazao je Predrag Sredojević.

Tekst i foto: Ured predsjednika RH

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović