Natrag
24.9.2017 03:31

facebook

twitter

google

rss

dulist

VRIJEDNI VOLONTERI Uklonjeno čak 12 tona smeća iz Mljetskih uvala

8.4.2015 @ 16:58 Dulist Vaše vijesti
14;14

Podijelite:

Ekološki aktivisti iz čitave hrvatske potpomognuti lokalnim volonterima, sedam dana radili su na uklanjanju smeća iz predivnih Mljetskih uvala. Sakupili su 800 vreća smeća a očistili tek 4 uvale.

Radi se o količini smeća koju je teško i zamisliti. Još je teže zamisliti količinu smeća koja se krije u ostalim uvalama ovog rajskog otoka i u uvalama drugih otoka južnog Jadrana. Bolan je podatak da samo 9 posto smeća dospjelog u more završi na vidljivom mjestu ‘ukrašavajući’ obale a ostatak potone na morsko dno.

Kako je to moguće, pitali su se volonteri punih sedam dana. Oznake na ambalaži daju djelomičan odgovor. Većina smeća potječe iz daleke Crne gore i još dalje Albanije. Uglavnom se radi o komunalnom otpadu i čini se kao da je smeće umjesto na deponije sipano iz kamiona ravno u more. A najvjerojatnije su rijeke te koje marljivo sakupljaju kućni otpad bačen u njih ili uz njih te ga donose u more. To su činjenice koje dovode do očaja. Oni bacaju mi čistimo, oni bacaju mi čistimo…
Ima li tu kraja?

Nije teško prisjetiti se vremena kada je i kod nas smeće završavalo na divljim deponijima, u šumama i rijekama. Stvari se mijenjaju pa će se vjerojatno promijeniti i kod naši južnih susjeda. Ali kada? I Što u međuvremenu?

To su pitanja koja volonteri jednoglasno upućuju Hrvatskoj vladi. Šaljite im prosvjedne note, upozoravajte ih, predlažite im, blokirajte im ulazak u EU… Činite sve kako bi se zaustavila devastacija hrvatskih ali i njihovih obala, prirode i okoliša.

A mi ćemo čistiti i dalje i nastojati da naša obala zadrži barem djelić reputacije čistog mora i obale.

Volonterska akcija je provedena pod pokroviteljstvom nacionalnog parka Mljet i općine Mljet a ekologe je okupila udruga Planet Zemlja. U akciji je sudjelovalo dvadesetak aktivista iz udruga Planet Zemlja iz Zagreba, EkoArt Galaksija iz Bednje i Crometeo i dvadesetak volontera iz lokalne zajednice – iz Hrvatskog planinarskog društva Mljet i Planinarskog društva Planika Mljet te djelatnici nacionalnog parka s obiteljima.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana