Aktualno

VODOPRAVNA INSPEKCIJA VODOVODU ‘Spriječite izljeve fekalija na Kalamoti’

Karisma Koločep

Nakon što su Eko-Omblići upozorili Grad Dubrovnik o izlijevanju fekalija u more u Donjem Čelu na Kalamoti, o svemu je obaviještena Vodopravna inspekcija Ministarstva poljoprivrede koja je potom naložila Vodovodu Dubrovnik hitno postupanje.

-U mjestu službeno nema izgrađene fekalne odvodnje te ne možemo od Vodovoda Dubrovnik d.o.o. za vodoopskrbu i hidrotehniku zatražiti intervenciju radi eventualnog otklanjanja kvara. Do izlijevanja dolazi jer su objekti uz more vjerojatno bespravno priključili prijeljeve svojih sabirnih jama u more, a ne isključuje se i mogućnost izlijevanja masnoća iz turističkih objekata uz obalu. Postupanje radi rješavanja ovog ili ovih problema nije u nadležnosti Grada Dubrovnika i Vodovoda Dubrovnik d.o.o. za vodoopskrbu i hidrotehniku, jer otok Koločep (Donje i Gornje Čelo) nema izgrađeni fekalni kolektor – istakli su iz Grada Dubrovnika.

Glavni vodopravni inspektor Ministarstva zaštite okoliša i energetike Vlado Rogić potom je lopticu prebacio na teren’ Vodovoda, zatraživši od tog gradskog poduzeća da postupi u skladu sa svojim ovlastima javnog isporučitelja vodnih usluga javne odvodnje.

-Isporučitelju vodne usluge u obavljanju djelatnosti javne odvodnje uključuje pražnjenje i odvoz otpadnih voda iz septičkih i sabirnih jama na područjima na kojima nije izgrađen sustav javne odvodnje otpadnih voda, a u cilju boljeg nadzora stanja i rada sabirnih i septičkih jama potrebno je kontrolirati održavanje i pražnjenje istih temeljem izrađenog katastra – istaknuo je Rogić u odgovoru te napomenuo upravi Vodovoda kako je ‘obveza isporučitelja vodne usluge javne odvodnje u skladu s Odlukom o odvodnji otpadnih voda te planom i programom pražnjenja septičkih i sabirnih jama koji je privitak Plana rada i održavanja vodnih građevina za odvodnju i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na području djelovanja isporučitelja vodne usluge’.

-Nadamo se da će se na ovom problemu kao i ostalim što muče mještane Kalamote u Donjem čelu riješiti ovih dana jer Kalamota je već sada puna turista! – ističe voditeljica udruge Eko-Omblići Jadranka Šimunović.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist