GradKultura

VLAHUŠIĆ PORUČIO Jednom izgovorenu riječ ne mogu spriječiti ni rešetke ni zabrane

Otvaranje 66. Dubrovačke ljetne igre

Poučeni iskustvom naših predaka trebamo podržati vrhunske stvaralaštvo.

Iako se Republika nije slagala s političkim stajalištima Marina Držića, kritičara državnog uređenja, istinski su poštovali njegova djela, jer dobra ideja, san pretvoren u misao, izgovorenu i napisanu riječ ne može se spriječiti, ni zidinama, ni granicama, ni rešetkama, ni zabranama. Jednom kada izađu na vidjelo nema povratka nazad – rekao je među ostalim dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić na svečanom otvaranju 66. Dubrovačkih ljetnih igara.

– Dubrovnik je danas kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Kreativni tim napravio je odličan posao, ali međunarodni ugledni žiri je rekao – trebate biti bolji i otvoreniji, više pokazati europsku dimenziju. Živjeti u Europi znači prihvaćati europske standarde, prestati djelovati i misliti ksenofobno i sa strahom – istaknuo je Vlahušić, koji se spomenuo i Ruđera Boškovića:

– Ruđer Bošković je rekao: Postoji samo jedan zakon sila u prirodi, a materija je građena od temeljnih čestica koje nemaju dimenziju. Temeljne čestice i naša sloboda da ih poređujemo čine razliku između sklada i nereda, mira i rata, umjetnosti i vandalizma, konstruktivnog i destruktivnog, ljubavi i mržnje.
Istaknuo je i kako se Dubrovnik za svoju slobodu morao izboriti kako u 7., 9., 17. pa tako nažalost i na kraju 20. stoljeća ‘prolivenom krvlju naših sugrađana, naših branitelja na čemu smo im vječno zahvalni’.

– I kada promislimo da je prostor slobode obranjen i proširen, ostavljen stvaraocima, umjetnicima, znanstvenicima da ga ispune svojim djelima javljaju se oni koji žele ograničiti, ukinuti, uplašiti slobodu te umjesto mira unijeti strah, rat i razaranje. I zato trebamo razumne i odlučne ljude. Političare, vojnike, diplomate koji trebaju osigurati mir i sigurnost – poručio je okupljenima Vlahušić, proglasivši otvorenim 66. Dubrovačke ljetne igre.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist