Grad

Vlahušić o Ugovoru s DPDS-om pisao i Plenkoviću

Vlahušić o Ugovoru s DPDS-om pisao i Plenkoviću

Bivši gradonačelnik Andro Vlahušić, nakon što je zbog novog prijedloga Ugovora između Grada i Društva prijatelja dubrovačke starine, najavio podnošenje kaznenih prijava protiv gradonačelnika Mata Frankovića i predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebice, pisao je i premijeru Andreju Plenkoviću.

O tome se pohvalio i na Facebooku. Treba podsjetiti kako je upravo sam Vlahušić 2009. godine s DPDS-om potpisao dodatak ugovora kojim se novac od zidina dijeli 50:50 posto između Grada i DPDS-a do 2019. godine. Prema novom prijedlogu, koji će se pred vijećnicima naći na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak, 18. prosinca, dobit se dijeli 60:40 posto u korist Grada u sljedećih 15 godina. I baš to zasmetalo je Vlahušiću.

U pismu naglašava kako je sam Plenković na sastanku 2016. godine pokazao zavidan interes za problematiku upravljanja najvrjednijom dubrovačkom, ali i hrvatskom imovinom. Ističe kako je Planković tada jasno rekao da postojeće stanje nije u javnom interesu.

-Danas, nakon nešto više od godina dana, svjedoci smo da je trenutni gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković potpisao samostalno novi Ugovor s Društvom prijatelja dubrovačke starine, koji Vam dostavljam u prilogu, na 15 godina, ukupne vrijednosti od najmanje 5 miljardi kuna(…) U slijedećem petnaestogodišnjem razdoblju očekuje se prosječni broj posjetitelja od 1.5 milijuna godišnje, tj. ukupno 22.5 milijuna prodanih ulaznica. Prosječna cijena ulaznice sa sadašnjih 20 eura narast će na 30 eura, te će tako dubrovačke zidine ostvariti 675 milijuna eura prihoda ili 5 miljardi kuna. Ovo je u normalnim okolnostima minimalna procjena, te prihod može samo rasti, a ne padati.
Maksimalni dnevni promet umjesto sadašnjih jedan milijun kuna dnevno, u narednim godinama bit će veći od 2 milijuna kuna za što će trebati angažirati veći broj osoba za tiskanje karata i brojanje novca – elaborirao je podatke Vlahušić u svom pismu, i nastavlja:

-Vrijednost od 5 miljardi kuna je dvostruka vrijednost Pelješkoga mosta, skoro kao vrijednost dionice autoceste od Ploča do Dubrovnika ili 4 posto ukupnog godišnjeg hrvatskoga proračuna. Novi Ugovor Mato Franković već je potpisao te uputio samo na formalno odobrenje na Gradsko vijeće, kao žurnu točku dnevnoga reda, dva dana prije same sjednice Gradskoga vijeća ne poštujući ni Statut i Poslovnik Gradskoga vijeća, bez ikakve konzultacije s dubrovačkom javnosti, gradskim vijećnicima, kao što vjerujem ni Vladom Republike Hrvatske. Predloženim Ugovorom se Društvu prijatelja dubrovačke starine, privatnoj udruzi građana, osigurava neometana pozicija samostalne države u Republici Hrvatskoj. Ugovor se ne temelji na nijednom, ali ama baš nijednom pozitivom propisu i zakonu u Republici Hrvatskoj. Protivan je Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, Zakonu o koncesijama, kao i Statutu grada Dubrovnika. Protivan je UNESCO-voj Konvenciji o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine. Udruga samostalno štampa novac u iznosu od 5 miljardi kuna, tj. ulaznice koje odmah pretvara u novac. Udruga nema nikakvih drugih prihoda osim bespravnog i protuzakonitog, pa time i ništetnog upravljanja gradskim zidinama, na kojima ubire i znatne prihode od najma komercijalnih prostora.

Udruga javnim novcem dobivenim bespravnim ugovorom, kupuje vrijednu imovinu, spomeničku baštinu, komercijalne prostore koje knjiži na svoje ime, te od njih ostvaruje dodatne prihode. Udruga odabir izvođača radova i usluga ne obavlja javnim natječajem, nego direktnim pogodbama sa izvođačima bez bilo kakve javne kontrole. Novim, već potpisanim ugovorom od Mata Frankovića, udruga dobiva ovlasti Financijske agencije ili privatne banke kojom je omogućeno da nakon što Grad Dubrovnik ponizno zamoli za financijsku pomoć u obavljanju neophodnih javnih ovlasti, DPDS svojom Slobodnom i Uzvišenom voljom, može prihvatiti zamolbu za pomoć ili je odbiti. Poštovani gospodine premijeru, takvo poniženje, ujedno i protuzakonito, koje je napisano i potpisano od strane Mata Frankovića nije zabilježeno u višestoljetnoj dubrovačkoj i hrvatskoj povijesti. Javnu imovinu poklanja protivno zakonu privatnoj udruzi građana koja od iste ostvaruje dobit od više miljardi kuna, a onda ponizno, na koljenima, moli za pomoć očekujući nekoliko tisuća kuna milostinje. Poštovani gospodine premijeru, predlažem Vam da svojim autoritetom predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ali i predsjednika HDZ-a spriječite nanošenje ogromne štete Republici Hrvatskoj i gradu Dubrovniku, davajući dubrovačke zidine bez ikakve zakonske osnove privatnoj udruzi građana – napisao je Vlahušić premijeru.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist