Grad

Vlahušić: Ako GV ne prihvati Excelsin model ponovno kreću pregovori za žičaru!

Vlahušić: Ako GV ne prihvati Excelsin model ponovno kreću pregovori za žičaru!

Pred dubrovačke gradske vijećnike u ponedjeljak će na sjednici Gradskog vijeća biti tri prijedloga za koncesiju za žičaru rekao je na prvom ovogodišnjem kolegiju gradonačelnika Andro Vlahušić.
Naime, pred gradske vijećnike konačno će doći zahtjev za koncesiju, a nakon dugogodišnje bitke vijećnici bi trebali izglasati iznos koncesije, a odlučivat će se o tri moguća modela. Prvi je onaj oko kojeg su se dugo godina lomila koplja, a to je 24 posto od svake prodane karte na rok od 50 godina uz 120 tisuća kuna godišnje, a drugi je pak 15 posto od svake prodane karte, ali na rok od pet godina, dok je treći onaj koji su iz Excelsa nekretnina predali u kolovozu, tj. 15 posto od svake prodane karte na rok od 50 godina. Kako je istaknuo gradonačelnik, ukoliko Gradsko vijeće prihvati ijedan od prva dva modela cijela stvar ponovno ide u pregovore.
-Pred vijećnike idu tri modela. Ovo što je Excelsa uputila kao zahtjev je usuglašeno s Vladom, odnosno Ministarstvima i DUUDI-jem. U slučaju da vijećnici ne usvoje taj prijedlog ponovno kreće procedura pregovora, ovaj put s tehničkom vladom – rekao je Vlahušić koji je nekoliko puta naglasio kako je on svoje po tom pitanju napravio, te kako je sada stvar na Gradkom vijeću.

Sveučilište i Garaža
Vlahušić je na kolegiju istaknuo i kako će se na ovoj sjednici naći i prijedlog subvencije za izgradnju Studenstkog doma, koji će se realizirati na način da se država zaduži za iznos od 30 milijuna kuna koje će vratiti Grad Dubrovnik. Kako je rekao Vlahušić, taj plan ipak ima jednu kvaku.
-Grad Dubrovnik je svjestan da će uskoro stići presuda za arbitražu za javnu garažu. Najsretniji bih bio kad bi to bilo nula kuna, ali ako ne bude nula kuna nego budemo moramo plaćati neki iznos mi se i za to pripremamo – rekao je Vlahušić.

Prodaja stanova
Na sljedećoj sjednici naći će se i nekoliko točaka vezanih za nekretnine, točnije stanove u vlasništvu Grada Dubrovnika. Naime, Grad ide u rasprodaju dijela fundusa stanova, odnosno njih 50 od 123.
-Mi imamo namjeru prodati oko 50 stanova u vlasništvu Grada. Prodajemo sve stanove osim onih koji su u povijesnoj jezgri i u kontaktnoj zoni oko Grada, kao ni stanove u kojima žive invalidi i socijalno ugroženi građani. Ti stanovi se također neće prodavati – rekao je Vlahušić.
Na kolegiju nisu navedene točne lokacije stanova, a odlukom je propisano kako će odluku o prodaji, odnosno o raspisivanju javnog natječaja donijeti gradonačelnik, koji ujedno utvrđuje i početnu cijenu stana, kao i najpovoljnijeg ponuditelja na prijedlog za to imenovanog Povjerenstva. Vlahušićeva (pre)velika moć tu je ograničena ipak isključivo na stanove vrijednosti ispod milijun kuna, dok za stanove vrijednosti preko milijun kuna odlučuje Gradsko vijeće.
Novac od prodaje stanova koristit će se za kupnju novih stanova i održavanje postojećih, kaže Vlahušić.

Nova odluka i subvencije za najam
Gradski vijećnici će na ovoj sjednici pred sobom imati i odluku i o najmu stanova u vlasništvu Grada, kao i Prijedlog odluke o ostvarivanju prava na subvenciju troškova najma stana osobama slabijeg materijalnog statusa kojim je definirano kako ‘pravo na subvenciju imaju građani čija ukupna mjesečna primanja po članu obiteljskog kućanstva u prethodnoj godini ne prelaze 50 posto iznosa mjesečne neto plaće u Republici Hrvatskoj. Tako se određuju iznosi za subvencije od 500 kuna za samca, pa sve do do 1500 kuna za kućanstvo s četiri ili više članova. Iako se u teoriji ova odluka čini dobro pogođena ostaje tek za vidjeti kako će se u praksi pokazati činjenica da se odnosi isključivo na kućanstva kojima su svi zaposleni članovi na zakonskom minimalcu, ili ispod njega.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović