Aktualno

Viktoria i Karloti: Iz Obiteljskog zakona izostavljena su djeca!

Viktoria i Karloti: Iz Obiteljskog zakona izostavljena su djeca!

Zaštitom djece mnogim su političarima puna usta. Tako i potpredsjednici Vlade te ministrici socijalne politike i mladih Milanki Opačić, koja smatra kako je novi Obiteljski zakon, koji je trenutno suspendiran, fokusiran na zaštitu djece koja su najviše traumatizirana u postupcima razvoda braka.

No, da tome i nije tako svjedoče nam dvije dubrovačke majke koje prolaze, odnosno prolazile su brakorazvodnu parnicu. Smatraju kako djecu u takvim situacijama zakon ne štiti jer su od trenutka podnošenja zahtjeva za razvod do konačne presude potpuno izostavljena iz sustava. Postupak je to koji traje i po godinu dana.

Naša sugrađanka Karloti Bender u brakorazvodnoj je parnici od kolovoza 2014. godine, te ju je u cijeloj toj priči ‘zakačio’ i novi Obiteljski zakon koji je stupio na snagu 1. rujna. Uz dvoje punoljetne djece, Karloti je majka i 15-godišnje djevojčice.

Tko se štiti?
– Problem je sustava koji ne štiti djecu, i ovog zakona, odnosno države koja je za to zadužena. Donose zakone, a nigdje se ne štite djeca. U biti koga štite? – pita se Bender.

– Stalno se govori kako ih ne zanima ništa osim djece, no ja ih pitam gdje su u tim njihovim zakonima djeca. Trebali su odrediti nekakvu privremenu alimentaciju koju bi otac plaćao od trenutka predaje zahtjeva do rješenja brakorazvodne parnice, odnosno dok se ne riješi spor da se tom djetetu ipak nešto uplaćuje. Gdje je tu dijete zaštićeno, i po starom i po novom zakonu – govori dalje Karloti Bender.

S druge strane, Viktoria Knežević-Lujo, nezaposlena majka troje maloljetne djece početkom ožujka dobila je presudu sutkinje Lane Stanić, koja je za iznos mjesečne alimentacije za troje djece odredila 2300 kuna, što je, tvrdi nam Knežević-Lujo, ispod zakonom propisanog minimuma. Na takvu će se presudu, na što ima pravo, i žaliti, jer smatra kako 2300 kuna nije dovoljno za uzdržavanje troje djece. Ona sama trenutno je nezaposlena, a za djecu prima dječji doplatak od 1400 kuna.
– Za njih troje alimentacija bi trebala biti 3600 kuna, no sutkinja je presudila da alimentacija iznosi 2300 kuna. Postoje točno propisani iznosi, odnosno minimalno propisani iznosi alimentacije sukladno dobi djeteta i primanjima oca, kojih se ova sutkinja uopće nije pridržavala – priča nam Viktoria.

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist