Kultura

VIDEO/FOTO Održan koncert u sjećanje na Maestra Dražinića

VIDEO/FOTO Održan koncert u sjećanje na Maestra Dražinića

Koncert u znak sjećanja na Maestra Iva Dražinića održan je u Franjevačkoj crkvi u srijedu navečer u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Na koncertu je nastupio talijanski orkestar Mitteleurope Orchestra kojim je ravnao dirigent Giovanni Pacor, dok je kao solistica nastupila violončelistica Vanda Đanić. Orkestar dolazi iz talijanskog Portogruara, gdje je Mo. Dražinić niz godina vodio orkestar.

Na koncertu je također predstavljen novi CD ‘Glazbeni dvor Mo. Iva Dražinića’.

Podsjetimo, Maestro Dražinić napustio nas je iznenada 13. srpnja ove godine u 74. godini života na svom rodnom Lastovu. Bio je dugogodišnji šef dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra, umjetnički voditelj i jedan od osnivača zbora Libertas, a zbog svog neiscrpnog rada okrunjen je”Nagradom Grada Dubrovnika”, te nagradom “Luka Sorkočević”. O njegovoj iznimno uspješnoj glazbenoj karijeri svjedoče i imena umjetnika s kojima je surađivao. Neka od njih su Justus Franz, Christoph Eschenbach, Werner Tripp, Natalia Gutmann, Ivo Pogorelić, Ilja Grubert, Goran Končar, Vladimir Krpan, Patrick Gallois, Marielle Nordmann, Dubravka Tomšič, Grigori Zhislin, Vatslav Hudaček, Leonid Brumberg, Ofra Harnoy, Tamara Smirnova, Anatasia Kitruk, Oleg Kagan, Uto Ughi, Lazar Berman, Naum Starkman…

‘Glazbeni dvor Mo. Dražinića’ objavljen je u ediciji ‘Iz arhiva HRT-a’. Na jednom mjestu okuplja neke od najzanimljivijih snimki koncerata s DSO-om na Dubrovačkim ljetnim igrama, snimljenih u razdoblju od 1981. do 1991. na Dubrovačkim ljetnim igrama u produkciji Hrvatskog radija – Radio Dubrovnika i pohranjenih u arhivu Hrvatskog radija Dubrovnik. Riječ je o djelima poput Kantate za solo sopran, mještoviti zbor i orkestar – Non Bene Pro Toto Libertas Venditur Auro Borisa Papandopula, zatim Albinonijev Koncert za obou i orkestar u d-molu uz solistu Mladena Glavinovića, Mozartov Koncert za klavir i orkestar u B-duru s velikim Christophom Eschenbachom, Schumannov Koncert za klavir i orkestar u a-molu s jednako uvaženim pijanistom Justusom Frantzom…

Ovim se izdanjem HRT-a pridružila obilježavanju 90. obljetnice Dubrovačkog simfonijskog orkestra te je odala počast dugogodišnjem dirigentu orkestra, ravnatelju Dubrovačkih ljetnih igara i glazbenom vizionaru Mo. Ivu Dražiniću.

 

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist