Kultura

VIDEO Ovako je nekada izgledao vrt Gundulićeva ljetnikovca

ljetnikovac gundulic 3d

Opuzenac Stjepan Ujdur nastavlja strpljivo raditi na oživljavanju dubrovačke baštine u 3D formatu.

Ovog puta, poslao nam je 3D model rekonstrukcije renesansnog vrta ljetnikovca Gundulić u Gružu, kojeg je napravio tehnikom tzv. rendiranja.

– Rendiranje je foto-realistično snimanje 3D modela koje je mukotrpno i dugo traje, u ovome slučaju rendiranje je trajalo 40 minuta za samo 20 slojeva, nisu rendirane privatne ni komercijalne građevine. Mukotrpno je zbog podloga ambijenta u koji je smješten model – objašnjava nam Ujdur.

Model koji objavljujemo postavljen je na Ujdurovoj stranici na CG Tradera na svjetsku scenu, a vrijednost joj je procijenjena na pet tisuća dolara. Može se pogledati na ovom linku.

Podsjetimo kako je Ujdur svoj 3D model renesansnog vrta ljetnikovca Gundulić u Gružu objavio na Google Earthu, čime je njegov zanimljiv doprinos postao dostupan milijunika korisnika diljem svijeta.

Dodatna je vrijednost projekta u tome što mu je stručni savjet dao vrhunski stručnjak za krajobraznu arhitekturu, pokojni dr. sc. Bruno Šišić. Osim Gundulićeva ljetnikovca, Ujdur je dosad ‘izgradio’ 3D modele Kneževa dvora, palače od Sigurate, Male braće…

Pročitajte još

BONAČIĆ, CORVINO I LIPIĆ Predstavili novi jazz album pred brojnom publikom u atriju Kneževa dvora

Dulist

LIKOVNA RADIONICA KOMARDA 2024. Slikanje uz predivan pejzaž Grada

Dulist

PRIČE O MUDROJ SOVI Pripovjedanje za djecu Maje Punoš Rebić

Dulist