Aktualno

VELIKA OBLJETNICA Turistička i ugostiteljska škola slavi 70. rođendan!

VELIKA OBLJETNICA Turistička i ugostiteljska škola slavi 70. rođendan!

Dani Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik održat će se u periodu od 28. studenog do 01. prosinca 2017. godine, kada škola obilježava 70. obljetnicu svog postojanja.

Škola će kroz razne događaje obilježiti obljetnicu. Tako će se, među ostalim, u četvrtak 30. studenoga u 19 sati u hotelu Lacroma održati svečana akademija, a u petak, 1. prosinca u 9.30 sati ‘Okrugli stol: Edukacija kadrova u turizmu i ugostiteljstvu pred izazovima 21. stoljeća’.

Odmah nakon 2. svjetskog rata, 1947. godine u Dubrovniku je otvorena Niža ugostiteljska škola koja je, pored one u Opatiji, bila jedina takve vrste u Hrvatskoj. U dvije godine svoga postojanja djelovala je u sklopu različitih hotela. Umjesto nje, 1949. osnovana je Ugostiteljska škola s praktičnom obukom u trajanju od 3 godine. Školi je dodijeljena Villa Mimoza, što je bilo prvi put da je škola dobila zgradu za vlastite potrebe. Svi nastavnici u školi radili su honorarno. Nakon završetka ove trogodišnje škole učenici su dobivali zvanje kvalificiranog kuhara, konobara i slastičara.

Kada je 1951. za održavanje praktične nastave učenika Škola dobila u trajno vlasništvo i Hotel Dubravku, postala je prvom hrvatskom ugostiteljskom školom s praktičnom obukom. U niti jednoj grani gospodarstva onog vremena nije postignut takav uspjeh u rezultatima i organizaciji stručnog školstva kao u dubrovačkoj Ugostiteljskoj školi. Broj učenika stalno je rastao što se najbolje vidi u činjenici da u prvih 10 godina rada Škole istu je završilo ukupno 150 učenika, dok je samo školske godine 1966/67. školu završilo 275 učenika.

60-tih godina počinje ubrzana izgradnja hotelskih kapaciteta, no potražnja s inozemnog tržišta još uvijek je bila daleko veća od ondašnjih smještajnih mogućnosti. Takvo ukupno stanje odrazilo se i na rad ugostiteljskih škola. Značajno se povećao broj učenika, a godine 1960. Ugostiteljska škola Dubrovnik otvara i treći smjer u svom obrazovanju pa se pored kuhara, konobara i slastičara u ovoj školi počinju obrazovati portiri i hotelske domaćice. 1961. godine izgrađena je današnja školska zgrada na Pločama čijim hodnicima i danas prolaze učenici, ne samo s dubrovačkog područja već i cijele Dalmacije i Hrvatske.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist