DuList IN

VELIKA FESTA DJECE I FILMA Završila 14. Ljetna škola filma Šipan

VELIKA FESTA DJECE I FILMA Završila 14. Ljetna škola filma Šipan

Mali brodić, osnovni element vizuala osmišljenog od strane Ružice Dodig, spustio je svoja jedra i vezao se u sigurnu Šipansku luku. Spušteno je i veliko platno u otvorenom kinu Ispod starog platnja te je tako završena i zatvorena još jedna festa djece i filma.

Na tom istom platnu i ispred njega na Šipanu se proteklih deset dana zaista uživalo u raznovrsnom programu kojeg je i ove godine pripremio i realizirao neumorni producentski duo iz udruge Škola filma Šipan Miro Bronzić i Nils Neubert. Nakon uvodne večeri uz Đanija Stipaničeva i klapu Ragusavecchia imali smo prilike vidjeti nekoliko filmova iz recentne domaće i strane produkcije te nekoliko zanimljivih večeri popratnog programa. Posebne projekcije svakako su bile one koje su prikazane u prisustvu redatelja i protagonista filma. Tako se već na samom otvaranju uz dokumentarac “Kino Otok” Ivana Ramljaka premijerno gledao i dokumentarac o Ljetnoj školi filma Šipan “Posao iz snova“ prikazan uz prisustvo redatelja Zorana Ćatića. Isto tako, Šipanci su uživali i u filmu “Anka” prikazanom u prisustvu redatelja Dejana Aćimovića koji je sljedećih dana s djecom održao kratku radionicu o samom filmu kao i o osnovama režije. Večer za pamćenje svakako će ostati i projekcija filma “Skrivena strana medalja” prikazanog u prisustvu redateljice Antonie Dubravke Carnerud, snimatelja i montažera Miša Sorića te glavnog protagonista filma Mihovila Španje. Osim projekcija pod zvijezdama na kojima su se gledali filmovi “Vaiana – potraga za mitskim otokom”, “Crvena kornjača” i “Lav” publika je ispod starog platnja imala priliku uživati u dvije zaista čarobne i posebne večeri. Jednu je obilježio Vinko Mario Prizmić s predstavljanjem Le Petit festivala a drugu Društvo dubrovačkih pisaca koje je uz predsjednika Borisa Njavra šipanskoj publici priredilo večer poezije Anuške i Luka Paljetak.

Po starom dobrom običaju nakon ovih predivnih večeri sve je kulminiralo svečanim zatvaranjem na kojem su prikazani radovi svih radionica ovogodišnje četrnaeste Ljetne škole filma Šipan.

Nakon uvodnih riječi samih organizatora, Boža Brajovića kao predsjednika MO Šipanske Luke te gospođe Jelke Tepšić zamjenice gradonačelnika grada Dubrovnika uslijedile su prezentacije radionica.

Prvi na redu bili su oni najmlađi iz radionice animiranog film koju je ove godine vodio Domagoj Bogdan iz Zagreba. Vidjeli smo jednostavan ali vrlo zanimljiv i kreativan uradak u formi klasične animacije o zgodama i nezgodama jednog morskog psa. Nakon animatora male zvijezde postali su i fotografi koje je vodio poznati fotograf iz New Yorka Marc Ohrem Leclef. Ove godine fotografska radionica donijela je nešto novo. Naime, bavili su se određenim odnosom fotografije i teksta pa smo uz slideshow na njihovoj izložbi mogli gledati i male kataloge, brošurice i sl.
Ovogodišnja Ljetna Škola filma Šipan po prvi je put imala dvije radionice igranog filma. Ona nešto mlađa koja je sama sebe nazvala Dukatino predvođena duom voditelja Jurom Trojom Noom Nikolićem iz udruge Kaooos na veliko šipansko platno donijela je avanturističku priču prožetu izumrlim šipanskom običajem tzv. pomadoranja ali ispričanu na njihov kreativan i vrlo dinamičan način.

Zadnja na redu bila je ekipa iz starije radionice igranog filma koju su ove godine vodili Andrea Štaka i Marko Mikšić. Ova radionica donijela je također jednu novinu u filmovima Ljetne škole filma Šipan a to je da smo dobili prvi i to izvrsni šipanski horor film. Svi radovi uskoro će biti dostupni na YouTube kanalu Ljetne škole filma Šipan.
U ovogodišnjim radionicama Ljetne škole filma Šipan sudjelovalo je 47 djece dok je u večernjim programima filmove i popratna događanja odgledalo više od 1000 gledatelja. Za jedan mali otok koji broji manje od 400 stalnih stanovnika brojke govore više nego dovoljno o važnosti i snazi ovog malog projekta.

Program Ljetne Škole filma Šipan i ove godine održao se pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika, Hrvatskog audiovizualnog centra , Županije Dubrovačko neretvanske, te Hrvatske banke za obnovu i razvitak, a u suradnji s Kinematografima Dubrovnik, Turističkom zajednicom Grada Dubrovnika, hotelom Šipan, OŠ Ivan Gundulić i ostalim partnerima.

Pročitajte još

[FOTO] Brojni ljubitelji kamenica uživaju u Malom Stonu, pogledajte koga smo ‘uhvatili’!

Dulist

RESTORAN ORSAN Već od subote tradicionalni klasici i noviteti u prepoznatljivom ambijentu

Dulist

Dubrovački zet najavio predstavu o kraljici estrade – Seve nacionale

Dulist