Crna kronika

Velika akcija policije protiv prostitucije i trgovine ljudima

Prostitucija (Ilustracija)

U raznim dijelovima Hrvatske policija je jutros u suradnji s USKOK-om provela akciju suzbijanja trgovanja ljudima ‘Komet’ i akciju suzbijanja prostitucije ‘Zeko’ u kojima je uhićeno više osoba.

Kako javlja HRT, u akciji ‘Komet’ MUP-u, PNUSKOK-u i zagrebačkoj policiji pomogla je i policija Kosova s čijeg su se područja krijumčarili ilegalni migranti. Dobro organizirana mreža krijumčara ilegalce je osobnim automobilima, taksijima i kombijima prebacivala preko Hrvatske u Sloveniju i dalje u EU i to po cijeni od najmanje 1500 eura po osobi. Uglavnom je riječ o stanovnicima Kosova, no prebacivali su i imigrante afroazijskog podrijetla, uglavnom iz Somalije i Eritreje.

U akciji ‘Komet’ uhićeno je 11 hrvatskih državljana te jedan državljanin Kosova, a kaznene prijave su podignute protiv još tri hrvatska državljanina. Na izvanrednoj konferenciji za novinare Dejan Dretar iz PNUSKOK-a rekao je da su dvije osobe uhićene prije te da je za dvije raspisana potjernica.

Tijekom akcije policija je otkrila da se neki od osumnjičenih krijumčara bave i drugim oblicima kriminala pa se krenulo u akciju ‘Zeko’, kojom je otkriven lanac prostitucije. Akcija ‘Zeko’ rezultirala je kaznenim prijavama protiv osam osoba koje se sumnjiče da su za pružanje seksualnih usluga angažirali više djevojaka, za koje su na internetu objavljivali oglase.

Među uhićenima su i tri žene koje su samovoljno sudjelovale u organiziranju prostitucije, rekao je voditelj službe organiziranog kriminaliteta PUZ-a Željko Dolački. Unajmljivali su stanove u kojima su djevojke pružale seksualne usluge, a dobiveni novac međusobno su dijelili i na taj način ostvarili imovinsku korist od najmanje 260.000 kuna.

Uhićenja su jutros počela u Zagrebu, ali i na području Splitsko-dalmatinske i Krapinsko-zagorske županije. Kako je riječ o slučaju USKOK-a, osumnjičeni za lanac prostitucije i trgovanje ljudima dulje su vrijeme bili pod tzv. posebnim mjerama, koje podrazumijevaju praćenje i prisluškivanje.

Pročitajte još

[FOTO] MALOLJETNIČKO NASILJE NA PROFILU ‘MOLI SE DUBROVNIK’ Brutalnost s TikToka izašla na ulicu

Nora Di Leo

TUŽAN DAN U DUBROVNIKU Preminuo i Antun Tonći Matković

Dulist

OSTAJE TUGA I PRAZNINA Preminuo Draško Milojević

Dulist