Kultura

Večeras novi nastup Linđa na 68. Igrama

Večeras novi nastup Linđa na 68. Igrama

Tradicionalni festivalski nastupi Folklornog ansambla Linđo na taraci tvrđave Revelin, ovo ljeto obogaćeni premijernim točkama, nastavljaju se večeras u 21:30 sati. Već u srijedu, 16. kolovoza na programu je sljedeći, ujedno i posljednji, ovogodišnji nastup Linđa na ovogodišnjim Igrama.

Iz godine u godinu Linđo svojim nastupima na Igrama predstavlja bogatu baštinu hrvatskih narodnih pjesama i plesova, zanimljive i stranoj i domaćoj publici festivala, a dva do sada održana nastupa Linđa na 68. Igrama prošla su uz ovacije publike i podršku iz prepunog gledališta.

Program uključuje neizostavnu dubrovačku poskočicu ‘Linđo’ po kojoj je ansambl i dobio ime, zatim plesove iz Zaprešića, Vrlike, Valpova, starogradske plesove te tradiciju Bunjevačkih Hrvata i Šokaca, uz lokalne pjesme i napjeve. Premijerno su izvedene baranjske pjesme i plesovi ‘Od Petarde do Ižipa’ u koreografiji Krunoslava Šokca te glazbenoj obradi Duška Topića, ali i nova glazbena točka ‘Cvetje moje’ koja prema zapisu i obradi Duška Topića predstavlja svatovske glazbene motive iz Podravine.

Ansambl osobito njeguje klapsku pjesmu, taj danas, najrašireniji oblik tradicijskog pjevanja juga Hrvatske, njenih primorskih i otočkih krajeva, kojim su prožeti Linđovi festivalski nastupi. U prosincu 2012. UNESCO je uvrstio klapsko pjevanje na popis nematerijalne svjetske baštine. Ansambl Linđo dobitnik je brojnih priznanja i nagrada. Festivalska publika živo i rado pamti Linđov veliki obljetnički koncert povodom 50 godina rada ansambla, prošle godine na 67. Igrama, kao i brojne druge dojmljive nastupe koji ovaj omiljeni dubrovački ansambl uz Igre vežu od 1967. godine.

Ulaznice za Linđove nastupe dostupne su online na internetskim stranicama Igara te na blagajnama u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) i u Luži kao i na ulazu, jedan sat prije početka izvedbe. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije ostvaruju popust od 30 posto za kupnju ulaznica na prodajnim mjestima.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović