Kultura

‘VEČER ZA PREŠERNA’ u Saloči od zrcala

'VEČER ZA PREŠERNA' u Saloči od zrcala

Slovensko kulturno društvo Lipa Dubrovnik organiziralo je priredbu “Večer za Prešerna” u ponedjeljak, 8. veljače u čitaonici Narodne knjižnice Grad. Povod je bio proslava Slovenskog kulturnog dana i obilježavanje smrti ovog velikog pjesnika.

Nastupili su članovi društva, glumica kazališta Marina Držića Mirej Stanić i učenik Umjetničke škole Luke Sorkočevića Jakov Sekula na violini uz klavirsku pratnju profesora Alberta Frke.

France Prešern je slovenski pjesnik iz perioda romantizma. Rođen je 3. prosinca 1800. u mjestu Vrba kraj Bleda. Diplomirao je pravo 1826. u Beču, a dvije godine poslije doktorira. Polažio je državni ispit za odvjetnika. Uslijed buntovnog duha iz studentskih dana privukao je pažnju policije, te mu je molba za otvaranje odvjetničkog ureda u Ljubljani pet puta odbijena. 1846. uspijeva otvoriti ured u Kranju gdje umire 8. veljače 1849.

“Nakon povratka iz Beča u Sloveniju suočio se s teškim problemima porobljenog i kulturno nerazvijenog naroda. Prešeren je tada bio glasonoša slobodarskih ideja slovenskog naroda. Povezao se s Matijom Čopom, odličnim poznavateljem svjetske književnosti i usmjerio slovensku književnost u pravcu kozmopolitskog romantizma. Njih dvojica okupili su slovensku literarnu omladinu oko pjesničkog almanaha Kranjska čbelica i započeli odlučnu književnu, jezičnu i društvenu borbu.” izvor – Manjine.

Bio je majstor soneta koji su ga proslavili. Najpoznatija djela su mu “Sonetni venec” (Sonetni vijenac) i “Ljubeznjeni sonetje” (Soneti ljubavi). Prešernov doprinos Slovenskoj kulturi je ogroman i smatra se njihovim nacionalnim pjesnikom. 1905. podignut mu je spomenik na centralnom trgu u Ljubljani, koji danas nosi njegovo prezime.

Vedran Levi

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist