Hrvatska

VAPE ZA POMOĆ U blokadi 318.000 građana!

Besparica (Ilustracija/ Shutterstock Images LLC)

Udruga “Blokirani” izvijestila je danas da prema posljednjim podacima 318 tisuća građana ima blokirane račune, dug im je narastao na 28 milijardi kuna, no Vlada i političari od svega okreću glavu.

Kada se nositeljima računa pribroje njihove obitelji, dolazi se do milijun građana koji trpe sustavno mučenje i izgladnjivanje, jer većina nema nikakve prihode i zaštićen račun, a Vlada i političari na sve okreću glavu, ustvrdila je na konferenciji za novinare predsjednica Udruge Miriam Kervatin.

Oduzimanje svih sredstava za život dostojan čovjeka, držanje u blokadi duljoj od nekoliko godina, lihvarenje i kamatarenje nisu demokracija, protustavno je i Hrvatska nije zemlja sigurna za život, poručuju iz Udruge.

Kada je takvoj torturi izložena četvrtina stanovnika, ona nikako ne može biti zemlja sigurna za život i tražit ćemo da se Hrvatskoj ukine status sigurne zemlje, najavila je Kervatin.

Iz Udruge su naglasili da nezakonito i lihvarsko ponašanje omogućava Ovršni zakon prema kojem se u prijedlog za ovrhu dug i kamate pretvaraju u osnovni dug, na koji se, ako se ne plati, ili dijelom plaća opet obračunavaju kamate.

“Blokirani” Ovršni zakon smatraju protuustavnim i od Ustavnog suda čekaju odgovor o njegovoj ustavnosti.

Od ukupno 318.599 građana u blokadi, njih 300 tisuća je dulje od tri godine, a među blokiranima je i 10 tisuća umrlih. Blokirano je više od 60 tisuća tvrtki, malih poduzetnika i poljoprivrednika.

 

Izvor: HRT

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist