GradPolitika

USUSRET SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA Ovo ljeto na Stradunu ‘policija za golaće’

USUSRET SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA Ovo ljeto na Stradunu 'policija za golaće'

Sljedeći ponedjeljak na rasporedu je još jedna sjednica Gradskog vijeća, 19. po redu, koja na dnevnom redu ima (barem najavljenih) 18 točaka. Već i letimičan pogled na dnevni red otkriva kako će i ovaj put građani dobiti svoju dozu zabave, bilo da je riječ o obračunu s tangicama po Stradunu ili pak novim imenovanjima starih ravnatelja.

DSO i Kinematografi
Među posljednjim točkama, o kojima će se valjda raspravljati na izmaku snaga oko 23 sata, bit će imenovanje dvaju ravnatelja ili ravnateljica. Naime, pred vijećnicima će se naći Dubrovački simfonijski orkestar i Kinematografi. Podsjetimo, DSO je izgubio svog ravnatelja po sili sudske presude Upravnog suda u Splitu koji je rekao kako je način na koji je Pero Šiša još 2013. godine ‘otpepan’ protivan zakonu. U trenutku pravomoćnosti, odnosno izvršnosti presude fotelju je izgubio aktualni ravnatelj Simfoničara Damir Milat, a gudači, trubači i općenito dubrovački kulturni svirači ostali su ni na nebu ni na zemlji. Za očekivati je ipak kako će na ovoj sjednici Milat biti ponovno izabran, no pravno gledajući vjerojatno će najsigurnije rješenje biti ono vršitelja dužnosti.
A hoće li Nikša Konsuo ostati na mjestu vršitelja dužnosti dubrovačkih Kinematografa ili će se zvijezde (čitaj: vijećnici) posložiti za staru ravnateljicu Đivu Galov ostaje tek za vidjeti. Nakon što je dobila preporuke svih meritornih tijela od Upravnog vijeća preko Kulturnog itd. Galov nije izabrana na to mjesto kad joj je istekao mandat, a kao grom iz Vićanovog neba za ‘vedea’ imenovan je dotadašnji direktor dubrovačkog Cinestara Nikša Konsuo. No, vrlo brzo raspisan je novi natječaj na koji se ponovno prijavila Galov , kao i Konsuo (ali i dva Srđevca Igor Miošić i Marko Giljača), a Upravno vijeće na čelu s HDZ-ovim Antom Damićem ponovno je kao najbolju izabralo Galov.

Ovakva bitka za ravnateljsku poziciju, u političkom smislu naravno nema nikakve veze s time tko je bolji i svrsishodniji na tom mjestu, a gotovo nepremostiva prepreka u GV-u trenutno je Pero Vićan i njegova tri vijećnika kojem je Konsuo u rodu. S druge strane SDP u jednadžbu za Galov dovodi svoja tri glasa, a to ukratko znači da će zapravo sudbinu nekretnina oko kina Slavica, inače navodno glavnog razloga ovih dugotrajnih previranja, odlučiti broj vijećnika koje će sljedeći ponedjeljak uhvatiti gadan slučaj virozne boli u trepavicama. Naime, izbor ravnatelja ide većinm prisutnih, a ne svih vijećnika, što znači da nije potrebno 13 ruku. Tek jedna više od druge strane vijećnice.

Obračun s golaćima
Na ovoj sjednici očekuje se donošenje izmjena Odluke o komunalnom redu čime će se, među ostalim, zabraniti ‘kretanje po povijesnoj jezgri grada Dubrovnika bez odijeće, dijela odjeće ili u kupaćem kostimu’.
Za takvo ponašanje predviđena je kazna od tisuću do 2500 kuna, ovisno imate li odakle izvući novčanik kad vas zateknu polugole. U obrazloženju odluke stoji kako su ‘prošlogodišnja neugodna iskustva zbog pojedinaca koji su se nedolično odjeveni ili bez odjeće kretali povijesnom jezgrom grada Dubrovnika, ukazala na potrebu da se u Odluci o komunalnom redu definiraju odredbe koje se odnose na javni red.’
Ipak, izmjenama odluke nije definirano kako će izgledati rasprave između turista koji su došli pustiti mozak na pašu i komunalnih redara Grada Dubrovnika na temu najnovijih modnih trendova i izričaja s lajtmotivom ‘manje je više’. No opet, nitko ne može ni reći da motivi za donošenje ovakvog ‘dress code-a’ nisu barem malo opravdani.

O čemu će vijećnici još raspravljati pročitajte u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist