Kultura

USKRSNA RADIONICA Pengala se jaja i plele pome u Rupama

USKRSNA RADIONICA Pengala se jaja i plele pome u Rupama

Penganjem jaja i pletenjem pomi u četvrtak su završile tradicionalne uskrsne radionice Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja.

Dok su dvije prošlotjedne kreativne radionice bile namijenjene nižim uzrastima učenika osnovnih škola, na trećoj je sudjelovalo 25 učenika 2. razreda Jezične gimnazije Dubrovnik s profesoricom Lucijanom Pendo.

Radionici je prethodilo uvodno predavanje kustosa Ivice Kipre o tradicijskim tehnikama bojanja jaja i pletenja pomi, motivima, porukama i tipologiji izrade palminih ukrasa. U praktičnom dijelu radionice edukatorice, preparatorica Marija Vraničić i Jagoda Konjuh iz udruge za unapređivanje i poticanje narodnog stvaralaštva Baština, učenicima su pokazivale i pomagale u izradi penganih jaja.

Učenici su se također okušali u izradi i pletenju pomi i drugih ukrasa od palminog lista, pri čemu su im pomagali edukatori Marko Biskup i Anamarija Bezek.

Na samom kraju radionici su se pridružili i učenici Osnovne škole Marin Getaldić, koji su došli preuzeti gotove radove s prethodnih kreativnih radionica izrade ukrasa u glini, sada pečenih i spremnih za ukrašavanje škole u povodu uskrsnih blagdana.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović