Županija

Uskoro muzej vina u Putnikovićima!

Uskoro muzej vina u Putnikovićima!

Danas je održana konstituirajuća sjednica Savjeta za razvoj vinogradarstva i vinarstva Dubrovačko-neretvanske županije.

Uz župana Nikolu Dobroslavića, direktoricu razvojne agencije DUNEA Melanije Milić, u Savjet su odlukom Županijske skupštine još imenovani Maja Cebalo, Andro Crvik, Mato Violić, Frano Vlašić, Jozo Rabušić, Niko Meštrović, Mihovil Štimac, Ivo Cibilić, Božo Martinović, Frano Miloš, Janko Jovanov, Davor MartinovićMaro Kristić, Milan Perić, Smiljan Mustapić, Ante Šeparović te voditeljica Odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj u DUNEA-i Helena Kangjera.

Na sjednici je raspravljano o aktivnostima i rezultatima prvog regionalnog vinskog festivala Dubrovnik FestiWinea. Zaključeno je kako je riječ o odličnoj ideji koja bi se, uz određene korekcije, trebala razvijati i dalje te je najavljen i datum festivala za iduću godinu – 24. i 25. travnja 2015.

Članovi Savjeta pozdravili su i ideju uspostavljanja muzeja vinarstva u Putnikovićima te su im predstavljene dosadašnje aktivnosti učinjene u tom smjeru.

Također je razmotren i Prijedlog Pravilnika o dodjeli znaka kvalitete ruralnog područja Dubrovačko-neretvanske županije, koji bi se uskoro trebao donijeti, a koji bi koristili i vinari za svoja vina.

Razgovaralo se i o kreiranju nove marke crnog vina koja bi pod jednom etiketom obuhvatila vina srednje kvalitete od plavca malog, te o sredstvima iz EU fondova namjenjenima vinarstvu i vinogradarstvu.

Savjet je ustrojen temeljem Strategije razvoja vinarstva i vinogradarstva koju je Županija usvojila prošle godine. Ciljevi Strategije, koje će provoditi Savjet, su brendiranje vina, kontrola kvalitete vina, poboljšanje promocije i prodaje vina, bolja suradnja s ugostiteljima i hotelijerima kako bi se pospješila prodaja županijskih vina te korištenje poticajnih sredstava od Ministarstva poljoprivrede i fondova Europske unije.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist