Aktualno

UPOZORENJE DIP-a Glasački listići se ne smiju fotografirati!

UPOZORENJE DIP-a Glasački listići se ne smiju fotografirati!

Državno izborno povjerenstvo je uoči nedjeljnih lokalnih izbora uputila upozorenje biračima kako je korištenje mobilnih telefona i fotografiranje glasačkih listića zabranjeno, odnosno u protivnosti je s općim pravilima ponašanja na biračkom mjestu i pravilima izbornog postupka.

-Svi sudionici izbornog postupka moraju se ponašati u skladu sa zakonom i etično, ne poduzimajući radnje koje bi narušavale sustav slobodnih izbora i sprječavale potpuno i slobodno izražavanje volje birača – navodi se u priopćenju DIP-a.

Nadalje ističu kako je člankom 4 Zakona o lokalnim izborima propisano kako ‘Nitko ne može zahtijevati izjašnjenje birača o njegovom glasačkom opredjeljenju’. Isto tako ‘birač je slobodan objaviti svoje glasačko opredjeljenje’.

Posebno napominju kako bi fotografiranje glasačkih listića moglo podrazumijevati ponašanje koje je protivno izbornim načelima i zakonskim odredbama. Uz to se upućuje i na odredbe članka 333. i 336. Kaznenog zakona kojim se propisuje kaznena odgovornost za počinjenje kaznenih djela povrede slobode odlučivanja birača odnosno povrede tajnosti glasovanja.

Priopcenje_DIPa,_korimobilnih_tel

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist