DuList INŽupanija

UPOZNAJTE NAGRAĐENI OPG ‘EKO ŠKOJ’ Nakon 15 godina, ostavili su užurbani Zagreb kako bi pošli – u masline!

UPOZNAJTE NAGRAĐENI OPG 'EKO ŠKOJ' Nakon 15 godina, ostavili su užurbani Zagreb kako bi pošli - u masline!

‘Zlatna naranča’ svojevrsni je novi Oscar među obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a dobiti ju znači biti prepoznat kako po kvaliteti, tako i po domaćinstvu, ponudi, te utkanom trudu u nerijetko – dugogodišnji rad.

Sve to zna vrijedna obitelj Marović – Jelena, Marija, Mijo i mama Diana, prava voditeljica prekrasnog ‘Eko Škoja’, OPG-a u Žrnovu, a zašto se baš naziv ‘eko’, te kako je bilo iz gužvovitog Zagreba doći ‘u masline’, otkrili su nam u posjetu, uz makarule, đir po domaćinstvu i predstavljanje sada već nadaleko poznatih proizvoda.

OPG Eko Skoj Korcula (50)

Obitelj Marović su maslinari, poljoprivrednici, proizvođači domaće hrane, entuzijasti i zaljubljenici u otok i baštinu. Iza sebe imaju (i ponosni su na to!) niz brojnih nagrada i priznanja, a 2012. godine proglašeni su i ekološkim maslinarom godine, upravo za razvoj ekološkog uzgoja maslina i bioraznolikosti u masliniku. O tome su nam nešto više rekle Marija i Diana. Kćer Marija svaki trenutak ‘hvata’ kako bi iz Zagreba stigla u polje, pomagala, kaže – uživa u tome, a kazala nam je i to kako u obiteljskoj proizvodnji sudjeluje zadnjih desetak godina. Kako je krenula u tom smjeru?

-Jednostavno, to je bila tradicionalna stvar u familiji. Sjećam se da je nama bilo kao malima sasvim prirodno poći u masline, u prirodu. To se i nastavilo, s puno razrađenijom pričom i strategijom razvoja koja je puno jasnija i intenzivnija zadnjih par godina – kazala je Marija, dodavši kako je došlo do ‘prirodnog generacijskog momenta’.

-Kao djeca smo i sestra i ja pratili starije, a tu je i majka, koja je preuzela vještine od svojih majke, oca, djeda i bake te je to tako postala lijepa i zaokružena stvar koja ima smisla – istaknula nam je Marija.

Dok se osvrćemo po prostoriji ispunjenoj mirisima, aromamama, teglama, buketima, čajevima… Teško je fokusirati se na jednu stvar. Odabrati nešto ‘naj’ – još i teže. Od marmelada, likera, rakija, ukiseljenih motara, kapara, maslina. Zato će Marija i reći: ‘A to vam je – kako tko voli!’

OPG Eko Skoj Korcula (32)

Puno proizvoda, ali jedan je poseban. Maslinovo ulje. Tu je počela ljubav, kaže nam gospođa Diana, ljubav toliko jaka da ste se radi nje spremni i ostaviti jedna život kako biste započeli drugi.

-Osnova našega rada su maslinova ulja, na njima je počelo sve i ljubavi prema maslini. Imamo paletu od šest različitih sortnih ulja, od ranijih do kasnijih berbi. Ekološki smo, što nam je jako bitno – za našu dušu – jer je to naš način življenja i razmišljanja – kaže, do pokazuje na police s marmeladama, smokvama, maslinama, pa dalje sapunima od maslina, maceratima od gospine trave…

-To je ljubav koja se vuče od mladih dana, moje babe, moje mame, pa do Zagreba, uživanja u masliniku i prekrasnom osjećaju da tu pripadaš i da ti je tu lijepo da nas sve skupa spaja. A lijep osjećaj uvijek ‘traži dalje’, pa smo nastavili – ne samo berbom, već i radom u masliniku, pa dobro ulje, pa učenje, pa je išlo jedno s drugim. Krenuli smo i skupljati recepte, kako ne bi tradicija pala u zaborav, te nakon toga zapravo shvatili kako je upravo to naš život i zadovoljstvo – kaže gospođa Diana dodavši kako su preselili u malo mjesto, ali napravili veliku proizvodnju.

-Ovo je sad već vrlo ozbiljan posao, nastao zapravo iz hobija. Živimo ovdje na selu sasvim drugačijim životom nego u Zagrebu. Moj suprug se još uvijek bavi svojim poslom, ali kako je privatni ginekolog, uspjeva sve poslove započeti i dovesti do kraja, dok sam ja pravi ‘seljak’ koji voli i uživa živjeti ovde. Puno se radi, ali to je život koji mi aposlutno odgovara u ovim godinama – kazala je uz smijeh Diana.

Plasirati se na tržištu nije im problem, budući da je tržište raslo zajedno s njima. No, ipak, mora postojati neka tajna? I ovaj odgovor obitelj Marović ima!

OPG Eko Skoj Korcula (34)

-Kad je proizvod lijepo pakiran a i kvaltetan, onda ga nije problem prodati. Normalno, treba ga znati i prezentirati, o proizvodu znati pričati. Najbolje ga sam prezentira onaj tko ga je napravio – kaže nam gospođa Diana, čime dolazimo do velike nagrade, ‘Zlatne naranče’, kojom se malo tko može pohvaliti.

-Takva priznanja nam su itekakav poticaj – znamo da puno radimo, a trudimo se i dobro raditi. Nikad nećemo imati kvantitet, ali zato ćemo raditi kvalitet. A kad se to prepoznaje od struke, onda to jako puno znači – kratko će, dok Marija za kraj dodaje: ‘Imamo vrlo jasnog vizionara, mamu, slušamo ju iako ima doprinosa i sugestija od svih!’
Vrijedi dodati i to kako obitelj Marović ima, uz trgovinu sa svojim proizvodima u gradu Korčuli i kušaonicu u Žrnovu te imanje blizu Vele Luke s maslinikom, voćnjakom, povrtnjakom i brojnim ljekovitim biljem, a u ponudu uključuju i radove na ekološkom imanju za grupe turista te radionice za posjetitelje.

Više o njima saznajte ovdje! A u fotogaleriji pogledajte kako je danas bilo na OPG-u ‘Eko Škoj’.

‘Zlatna naranča’ projekt je kojeg su Dubrovačko-neretvanska županija i DUNEA ove godine organizirale prvi put, a njime se želi potaknuti i naglasiti važnost kvalitenog pristupa u vođenju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u službi ruralnog turizma. Partneri na projektu su Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Dubrovnik.

Ovog petka, uz ‘Zlatnom narančom’ nagrađeni Eko Škoj, predstavili su se na povijesnom lokalitetu na Barini u Žrnovu i ovi proizvođači s Korčule:

OPG Komparak, OPG Jerolim, OPG Grbin, OPG Šestanović, OPG Biliš, Grk Popić, Vinarija Krajančić, Grk Bire, Udruga Maslinara Vela Luka, Udruga Grk iz Lumbarde, Konoba Mate iz Pupnata, gospođa Lila Duhović te brojne Žrnovke i Žrnovci.

OPG Eko Skoj Korcula (9)

Marijana Njirić & Mia Njavro

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist