Grad

Udruge ‘Slatki život’ i ‘Slatki’ na Malom Lošinju

Udruge 'Slatki život' i 'Slatki' na Malom Lošinju

Članovi Udruge djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja SLATKI ŽIVOT bili su od 16.-19. travnja na Malom Lošinju na 12. Kongresu osoba sa šećernom bolešću, a s nama su putovala i četiri člana Udruge SLATKI iz Ploča.

U radu Kongresa sudjelovalo je 450 dijabetičara iz raznih krajeva Hrvatske, ali i susjednih zemalja. U sklopu otvaranja skupa koji se održao u hotelu “Aurora”, nastupila su djeca iz folklorne skupine “Manfrina”, a prezentaciju o dupinima održao je “Plavi svijet”.

U radnom dijelu razgovarali smo kroz 7 blokova predavanja i radionica o različitim temama u svezi sa liječenjem šećerne bolesti, a bilo je to i mjesto susreta starih prijatelja. Tema kongresa bila je aktivna skrb o krvožilnom i živčanom sustavu. Kongres je zamišljen na način da predavači pokušaju naći odgovore dijabetičarima na njihove svakodnevne probleme. Bilo je to i mjesto na kojem smo ponovno zaključili da se udruge oboljelih i medicinska struka nadopunjavaju i jedni bez drugih naprosto ne opstaju. Uz terapiju inzulinom, pristup liječenju osoba sa šećernom bolesti potpuno se izmijenio. Danas mladi oboljeli od tipa 1 dijabetesa imaju podjednaku šansu za proživjeti kvalitetan život i doživjeti duboku starost, kao i njihovi “zdravi” vršnjaci.

U slobodnom dijelu posjetili su brdo ukazanja i Svetište Kraljice Ljubavi, a koje se nalazi na brdu Malin na samom ulazu u Mali Lošinj, te prošetali prelijepom rivom.. Večer je bila rezervirana za zabavni program, a u sklopu kojega je bio i maškarani program. Naša grupna maska bila je “crvenkapice i vuk”, a 10 crvenkapica simbolično su predstavljale 10 godina sudjelovanja na kongresima dijabetičara, kažu iz Udruge.

– Prisustvovali smo nedjeljnoj svetoj misi u Crkvi sv. Dominika u Splitu, te zahvalili Gospodinu na putu i svim radostima koje smo doživjeli tijekom ovog putovanja. Izražavamo svoje zadovoljstvo sudjelovanjem na ovom dvanaestom okupljanju oko dijabetesa, u prelijepom Malom Lošinju, a zahvaljujemo donatorima koji su nam to omogućili – ističu iz Udruge.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović