Kultura

U Stonu se predstavlja «Legenda o lopudskoj sirotici»

U Stonu se predstavlja «Legenda o lopudskoj sirotici»

U subotu, 20. rujna na Placi u Stonu s početkom u 19.30 sati u sklopu programa “Sezona završava tek kad mi kažemo!” produkcijski tim dugometražnog animiranog filma «Legenda o lopudskoj sirotici» posjetitelje će provesti kroz atraktivnu multimedijalnu prezentaciju kojom će im biti približen dio čarolije nastajanja ovog vizualno jedinstvenog projekta.

Osim prezentacije prvog službenog trailera filma, biti će predstavljena glavna glumica na kojoj će biti temeljen lik lopuđanke Mare, a premijerno će se moći čuti i glavna glazbena tema koju je originalno za film skladao maestro Alan Bjelinski.

Potraga za likom koji će utjeloviti Maru trajala je gotovo godinu dana, a na raspisanu audiciju za ulogu glavne junakinje apliciralo je gotovo šest stotina kandidatkinja.

– Svemu pristupamo temeljito – kaže autor filma Rolando Peharec.

Podsjetimo, okosnica projekta je produkcija dugometražnog animiranog filma “Legenda o iopudskoj sirotici”, podržana i praćena raznim oblicima i načinima popularizacije kulturne baštine, kroz multimedijalne prezentacije, izložbe, radionice, zbirku djela domaćih i stranih autora, baziranih na predaji o Iopudskoj sirotici, kraće edukativne isječke iz filma, i slično, kako bi se što veći broj građana (a prvenstveno mladih) upoznao s ovim vrijednim dijelom našeg kulturnog naslijeđa.

Ovaj 80-minutni animirani film u nastajanju već je sad od strane struke i medija okarakteriziran “filmom desetljeća” domaće kinematografije, a projekt “Legenda o lopudskoj sirotici” podržao je i predsjednik Josipović.

Inovativnim pristupom vizualnoj interpretaciji korištenjem kombinacije klasične animacije i prednosti računalne 3D tehnike, ovu prekrasnu priču o nesretnoj ljubavi dubrovačkog gospara i pučanke, čiju su vrijednost prepoznali i majstori pera Preradović, Ročić i drugi, u ideju dugometražnog animiranog filma pretočio je hrvatski autor Rolando Peharec, te je opsežan proces priprema (sinopsis, scenarij, knjiga snimanja) i početnog istraživanja građe pokrenut entuzijazmom autora i udruge Pogled naprijed, kao i drugih suradnika i podržavatelja.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović