Županija

U SRCU ŽUPE DUBROVAČKE Srebreno postaje shopping raj, uskoro i nova cesta

Raskrižje Srebreno

Jedan od značajnijih poteza kojeg će općina Župa dubrovačka učiniti u slijedećih nekoliko godina jest izgradnja velikog, modernog trgovačkog centra na području Srebrenog, o kojem se već naveliko bruji kako u medijima, tako i među stanovnicima grada i Župe dubrovačke.

Srebreno je centar, srce Župe dubrovačke, mjesto susreta lokalaca i stranaca, lokacija gdje se nalaze brojni turističko-gostiteljski objekti. Jedina stvar koja ‘fali’ je moderni centar. No, Župa je tek korak do rješenja.

– Radit će se centar kojeg nazivamo ‘Madeško’, jer se nalazi na zemljištu obitelji Madeško; za njega se rješava dokumentacija i dozvole, odnosno čeka se kraj procesa oko projektne dokumentacije. Planiramo tijekom ove godine započeti s izgradnjom tog shopping centra – ističe Silvio Nardelli, načelnik Općine Župa dubrovačka, koji dodaje i izgradnju još jednog velikog poslovnog kompleksa.

– Vrlo blizu je i početak izgradnje poslovne zgrade tvrtke Brenum, na samom raskrižju Srebreno, a mogu reći kako smo zahvaljujući tvrtki Brenum, koja je u vlasništvu zemljišta nasuprot pošte, uz samo raskrižje Srebreno, te investitorima koji dolaze na područje kompleksa Madeško, na kojem će se graditi shopping centar, osigurali zemljište za potrebe i rekonstrukcije raskrižja Srebreno – naglašava Nardelli dodavši kako je upravo to jedan od većih problema ovog kraja, za kojeg se zna kako danas ne funkcionira u najboljem redu.
– Prije nekoliko godina smo to raskrižje rekonstruirali u suradnji s Hrvatskim cestama. Međutim, postoje samo dvije trake na državnoj cesti, što uvelike otežava promet na ovoj lokaciji u ljetnim mjesecima. Držim da je samo to raskrižje dobar potez, no ne i konačno rješenje svih problema – ističe Nardelli.

Pa koje je onda rješenje?
– Držim kako smo sadašnjim režimom ovo raskrižje napravili sigurnijim za prolaznike, pješake, no činjenica je da u ljetnim mjesecima, kad je velika frekventnost prometa, ova cesta ne može podnijeti preveliku frekventnost. Nažalost, ovo je državna cesta kroz Župu, tranzitna cesta i problemi se neće riješiti sve dok iznad naseljenih mjesta Župe dubrovačke, a i sukladno Prostornim planovima, ne izgradimo prometnicu, bar dionicu koja se odnosi na Zračnu luku Dubrovnik. Znači dok se taj dio ne rastereti. Do tad ćemo trpjeti ovu gužvu – govori Nardelli.
Idejni projekt novog raskrižja je napravljen.
– Već smo napravili idejni projekt s raskrižjem koje ima tri kolne trake, čime će se uvelike rasteretiti postojeće stanje. Međutim, konačno je rješenje ipak izgradnja obilaznice Župe, kako sav taj promet ne bi prolazio kroz Župu. Uradili smo, prije ovog, idejni projekt raskrižja, a planiramo održati ovih dana i sastanak s predstavnicima Hrvatskih cesta. Oni su već uvelike upoznati s tim projektom. Financirala ga je Općina Župa dubrovačka, osigurali smo sredstva u ovoj godini izradom glavnog izvedbenog projekta – ističe Nardelli.

Projekt kandidiraju Hrvatskim cestama i to u prioritetnu izgradnju.
-Osigurali smo zemljište i napravili projektnu dokumentaciju, a spremni smo financirati i izradu glavnog i izvedbenog projekta – kaže Nardelli.
SHOPPING
Stižu svjetski brendovi!
Kako ističe načelnik, centar će se izgraditi kroz par mjeseci. Jednom kad se krene. No, prije gradnje treba riješiti ‘papirologiju’. Uistinu, u Srebreno dolaze najveći svjetski brendovi, stoga na neki način postaje zaista pravi shopping centar, lokacija koja će biti nezaobilazna. Takav sustav funkcionira u Splitu i Zagrebu, pa zašto ne bi i kod nas, pita se načelnik. Na ovakvom području sasvim je dovoljan jedan ovakav centar. Osim toga, zaista je blizu grada, zaključuje Nardelli.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist