GradKome zidine

Milanović na Svečanoj sjednici: Dogovorite se oko zidina

Svečana sjednica Grada Dubrovnika

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika u Kazalištu Marina Držića održanoj jutros, dodijeljene su nagrade laureatima Grada Dubrovnika. 

Program su vodili dubrovački glumci Nika Burđelez i Edi Jertec, uljepšavao Dubrovački simfonijski orkestar, a među uzvanicima bili su premijer Zoran Milanović, savjetnik predsjednik RH Iva Josipovića Siniša Tatalović, biskup Mate Uzinić, crkveni veledostojnici, gradonačelnik Vlahušić i zamjenici Raguž i Vekarić, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Nenad Stazić, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministrica kulture Andrea Zlatar, župan Nikola Dobroslavić, europarlamentarka Dubravka Šuica, gradonačelnici gradova prijatelja te brojni drugi uzvanici.

Predsjednica odbora za javna priznanja Olga Muratti i Niko Bulić, predsjednik Gradskog vijeća otvorili su službeni dio sjednice te pozdravili sve goste današnje ceremonije.

Pri pozdravu i uvodnom govoru, gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuo je kako je ‘lijepo ostvarivati ciljeve i pobjeđivati, no da bismo to imali moramo imati suradnike’.

– Grad Dubrovnik to sve ima. Imamo jedinstvo, a biti uporan znači ne odustajati i kad vas osuđuju i napadaju i kad se borite dugo za neke projekte. Suradnici su s vama 24 sata dnevno, a imati prijatelje znači biti sretan. Četiri godine smo se borili i tukli i uvjeravali druge da nema borbe, a zahvaljujući Hrvatskom Saboru, grad Dubrovnik dobiva i svoje zidine i more i zrak i upravljat će  s tom imovinom, ali će postati i vlasnik Villa Čingrije i Dubravke te ljetnikovaca, jer smo svjesni kako moramo upravljati imovinom koja služi javnom dobru – kazao je Vlahušić na uvodnom govoru.

– Imati prijatelje znači gledati jasnu budućnost. 2,7 milijuna prijatelja, potrošača, gostiju, turista, prema kojima se odnosimo jednako. Cijenimo ih. Dubrovnik ima sreću da ima takvu baštinu i ne smije biti sebičan. Mora imati sam sebi cilj. Za Festu mora znati da je dobrota i sloboda ono što ‘višnji nam Bog je d’o –dodao je, te se zahvalio svima koji su pomogli oko autoceste, Pelješkog mosta, luka, cesta i ostalog o čemu se može govoriti kao ‘prošlosti prometne izoliranosti’.

– Ciljevi su potpuno jasni, u narednom periodu ostvarivati potencijale za sve ljude koji žive u Dubrovniku. Zapošljavanje, tražimo sto ljudi i 25 taksista, 35 tradicionalnih obrta, rješavamo legalizaciju gdje smo vodeći u RH. Cilj nam je imati i proizvodnju u gradu, da imamo naše proizvode – kazao je gradonačelnik.

– Krećemo u veliki projekt, 500 radnih mjesta u proizvodnji kako bismo imali ‘Izvorno dubrovačko’ – najavio je novost gradonačelnik.

– Želimo omogućiti našim ljudima da stvaraju. Pred nama su novi izazovi, napravili smo i neuobičajene iskorake i inovativni smo. Imamo drukčiji politički model, koji pokazuje kako nismo protivnici nakon izbora, već imamo zajedničku borbu za lijepe stvari – kazao je, te zahvalio Crkvi, ocu biskupu i svećenicima koji čine lijepu toleranciju u gradu.

– Želim vam puno sreće zdravlja ljubavi i uspjeha – živio nam sveti Vlaho! – zaključio je Vlahušić.

– Naši stari stvorili su ovaj čudesan dan, izabrali posebnog zaštitnika za poseban dan. Ostavili su nam obvezu brinuti za grad, u knjigama, slikama i relikvijama, uklesan… Našim gradom ponosimo se pred Europom i svijetom, ne samo mi, već cijela Hrvatska. Hvala im koji su grad čuvali. On je naš ponos i obveza, iznimno nadahnuće. Hvala svima koji brinu o njemu i njegovim mirima, kulturi, gospodarstvu, slici i ugledu u svijetu, koji brinu o njegovoj duhovnosti. Hvala onim koji će nas povezati, zahvalni smo Svetom Vlahu za stoljeća nebeske zaštite i bit ćemo zahvalni za stoljeća pred nama. Slava Svetom Vlahu! – kazao je župan Nikola Dobroslavić.

– Nekoć, u doba Republike, morao je sa sobom donijeti kamen. Obnavljajući tu tradiciju donosim vam kamen, da njime nastavimo tradiciju, da njime nastavimo graditi prijateljstvo – kazao je potpredsjednik Sabora Nenad Stazić i izazvao pljesak.

Žitelji Dubrovnika zauvijek su sigurni i mirni na ruci Svetoga Vlaha, istaknuo je Stazić.

– Ovaj grad se gradio stoljećima i ovo što je ovdje izgrađeno nadmašuje ljudski život. Prije više od godinu i pol dana, nakon kratkog razmatranja da se Dubrovnik poveće koridorom kao najbrže rješenje, od toga smo odustali jer nema volje s druge strane, a ni sugovornika. Šteta. Okrenuo sam se mostu, na drukčiji način, bez obzira na intimnost, pristupili smo hladno. Ono što radimo, intenzivno i samozatajno, a vjerujemo da će biti izgrađeno. Ovo je za Europu mala stvar, a za Hrvatsku velika. Dvije su stvari koje praktično naglašavam – ceste kojih ima jako puno u Hrvatskoj, koja treba promet, putnike, za koje treba nešto poduzeti, te promet koji putuje prema Albaniji i niže, mogao bi ići preko Ploča, što je blagodat našeg položaja. Hoćemo li iskoristiti priliku, hoće li se umjesto prazne ceste voziti stotine i stotine kamiona? – kazao je premijer Zoran Milanović.

– Molim vas da se dogovorite o upravljanju zidina, zidine su baština čovječanstva i hrvatska imovina, prije svega gradska. Što je bilo do sada bilo je dobro i hvala na tome, no ideja je da grad upravlja gradskom imovinom i da se to održava. Na kraju, bez politike, želim vam lijepu Festu – istaknuo je Milanović.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist