Hrvatska

U Dubrovniku potpisan Sporazum o razumijevanju za projekt IAP

U Dubrovniku potpisan Sporazum o razumijevanju za projekt IAP

Ministar gospodarstva Republike Hrvatske Tomislav Panenić potpisao je s kolegama iz Albanije, Crne Gore i BiH te predstavnicima tvrtke SOCAR iz Azerbejdžana u petak u Dubrovniku ”Sporazum o razumijevanju” za projekt izgradnje Jadransko-jonskog plinovoda.
Panenić je nakon potpisa ustvrdio kako se će se izgradnjom ovog plinovoda osigurati opskrba plinom za jugoistočnu Europu.
”Utvrdili smo našu zajedničku inicijativu za razvoj Jadransko-jonskog plinovoda kao pravca koji osigurava opskrbu plinom i sigurnost na ovim tržištima. Nadamo se da će ovim nastavkom suradnje ovaj budući pravac biti bitna poveznica sjevera i juga i da je to put prema punoj liberalizaciji tržišta plinom u Europi”, rekao je Panenić.
”Uspostavili smo Tajništvo za ovaj projekt koje će funkcionirati u okviru Ministarstva ekonomije Crne Gore. Ovih dana će biti i sastanak radne grupe i uz potporu SOCAR-a koji je ključan kao isporučitelj plina ćemo sigurno doći do rezultata. Mi govorimo o projektima koji su dugotrajni i njihova priprema je opsežna bilo da je riječ o tehničkoj dokumentaciji ili potpori EU, želimo da ovaj projekt dobije stvarnu potporu i pozicionira se visoko na listama prioriteta”, rekao je Panenić te dodao kako će svaka zemlja morati raditi na razvoju opskrbne mreže do industrije i kućanstava.
Ustvrdio je kako je svima u interesu da taj plin ne bude samo za ova tržišta nego isto tako i za ostatak jugoistočne Europe.
”Nadamo se da ćemo tada imati nisku cijenu transporta plina i veću mogućnost pristupa plinu”, rekao je ministar.
Crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić istaknuo je kako su zemlje potpisnice sporazuma partneri, a ne konkurencija.
”Načelne suglasnosti su davno postignute, moramo se koncentrirati na vrlo praktična rješenja. Nama je drago da tako značajno Tajništvo tog projekta bude u Crnoj Gori. Mi nismo jedni drugima konkurenti, mi smo partneri u realizaciji jednog jako značajnog projekta”, rekao je on.
Odgovarajući na novinarske upit ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je kako je njihov osnovni zahtjev da IAP ide kroz teritorij Bosne i Hercegovine, no nije znao odgovoriti hoće li plinovod ići kroz Neumski koridor ili ne.
”BiH podržava ovaj regionalni projekt i pristup. Tražimo od partnera da jedan dio tranzitne trase prolazi kroz BiH. To je naš osnovni zahtjev u izradi dokumentacije koji smo iznijeli na ovom panelu. Nadamo se da će trasa proći kroz Neumski koridor”, rekao je on.
Zamjenik ministrice energije i industrije Albanije Ilir Bejtja izrazio je zadovoljstvo ovim sporazumom.
”Ovaj forum je još jednom naglasio važnost sigurnosti opskrbe plinom, a projekt IAP je još jednom ažuriran s ovim memorandumom. Ovaj projekt će stabilizirati opskrbu jer ćemo imati diversifikaciju izvora”, rekao je Bejtja.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist