DuList INGrad

TUŽNA VIJEST Ove godine nema glazbenog ljeta u Parku Orsula

TUŽNA VIJEST Ove godine nema glazbenog ljeta u Parku Orsula

Ovoga vikenda doznali smo jednu vrlo tužnu informaciju – Park Orsula ovoga ljeta neće organizirati svoj nadaleko poznati festival.

Vezano za ovu temu, na svom blogu osvrnuo se Andro Vidak, predsjednik udruge Ambient Croatia, pojašnjavajući situaciju.

Prenosimo njegov ovrt u cijelosti.

Poštovani članovi, prijatelji i draga publiko…

Energija koja je potrebna za organizaciju festivala Park Orsula, kakvome smo imali prilike svjedočiti posljednjih 5 godina, trenutno ne postoji. Isti se stoga ove godine definitivno neće održati.

Razlog je splet brojnih nepovoljnih okolnosti. Odlučili smo pauzirati i pričekati njihov povoljan rasplet. Čekat ćemo koliko god bude potrebno.

Vidjeli ste novo genijalno prometno rješenje na vidikovcu a to je samo kap koja prelijeva.. Pa onda naša birokracija.. Kulturno vijeće i upravni odjel za kulturu, dakle Grad, odabiru naš program na natječaju i uvrštavaju ga u javne potrebe u kulturi dok nam istodobno upravni odjel za nekretnine, dakle isti taj Grad, spori i naplaćuje upotrebu prostora za realizaciju tog istog programa.. Naše molbe i prijedlozi za rješavanje operativnih problema, mjesecima se kisele po kancelarijama bez odgovora.. Ne možemo dalje a osmislili smo, proizveli i servirali gotovu stvar.. atrakciju bez premca, nevjerojatno potencijalan projekt koji samo treba pustiti da se razvija i raste, na ponos cijele zajednice. Nitko nije odgovoran… sve je po zakonu… Svi su nam prijatelji, puna su im usta hvale o Orsuli i svi sjede na našim koncertima, pa opet ne ide… Što bi tek bilo da imamo neprijatelje?

Kada počnem detaljnije pisati o svemu tome, ne bih li vam približio stečena iskustva, spoznaje, probleme pa i fantastična rješenja za napredak do kojih smo došli detaljno proživljavajući i studirajući ovaj projekt kroz sve ove godine, ubrzo odustajem i obrišem sve što napišem. Materijala ima za knjigu od tisuću stranica a tu knjigu po imenu ” Bespuća naše zbiljnosti ” ionako čitamo svaki dan. Kome treba pametovanje? Što će promijeniti riječi? Djela bi trebala biti dovoljna…

Zato se ovdje sada neću baviti analizama. One su za neki drugi stol oko kojega sjede stručnjaci, mada na žalost, tek stručnjake danas nitko ne sluša… Neću nikoga optuživati. Zaista nitko nije kriv. Sustav jednostavno ne funkcionira.. To je neprestalna borba sa razno raznim, što zarđalim, što podmazanim vjetrenjačama. Moram se dobro odmoriti od svega i pustiti vrijeme da odradi svoje.

Pet ludo stresnih ljeta za redom smo proveli na Orsuli, a sada ćemo napokon predahnuti. Zaokružili smo sve što smo htjeli i sad se ne želimo ponavljati i daviti u kolotečini vječitih kompromisa. Želimo naprijed a ne u nazad.

Godinama smo ulagali svu svoju snagu, molili i tražili, i vlasti, i izvođače, i publiku. Sad je došlo vrijeme da budemo traženi ili mirno umirovljeni..

Park Orsula festival pokrenut je s idejom da raste kao javna stvar i bit će ga ukoliko bude javno potreban. Ako je bolje da ga radi netko drugi, neka ga radi, uz uvjet da ga radi pošteno!

Što se tiče našega Parka Orsula kao mjesta, naravno da ćemo ga svim silama čuvati za generacije koje dolaze i njegovati onako kako smo to činili i do sada, uz slobodan ulaz i dobrodošlicu svim posjetiteljima.

Srdačan pozdrav svima: Andro Vidak, predsjednik udruge Ambient Croatia.

 

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist