Politika

‘TURIZAM I KULTURA’ Franković: Građanin treba biti centralna figura uspjeha

'TURIZAM I KULTURA' Franković: Građanin treba biti centralna figura uspjeha

Stanovnik Dubrovnik treba biti centralna figura za uspjeh u turizmu, a zato treba riješiti osnovna egzistencijalna pitanja poput vode, kanalizacije, stanovanja. Kad to riješimo onda možemo graditi višu razinu pružanja kvalitete usluga u turizmu. Imamo još prostora za napredovanje, a nikad se ne smijemo zadovoljiti prosječnošću, jer nas vodi u letargiju. Moramo raditi na uspješnosti grada kao destinacije te će nam to osigurati bolji i kvalitetniji turizam u budućnosti – istaknuo je na okruglom stolu na temu turizma i kulture u četvrtak popodne saborski zastupnik i kandidat HDZ-a za gradonačelnika Dubrovnika Mato Franković.

-Svjesni smo činjenice da se već dugo godina u gradu rade pogrešne stvari. Potpuno je pogrešno uspješnost mjeriti po broju posjeta. Broj jest pokazatelj, ali se posljedično mjeri iskustvo tog posjetitelja u destinaciji. Dubrovnik jest šampion turizma, ali je pitanje kakvo je to iskustvo s kojim gosti napuštaju naš grad – naglasio je Franković.

Voditeljica Odjela za komunikacijske taktike Turističke zajednice grada Dubrovnika te HDZ-ova kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Jelka Tepšić usporedila je tom prilikom iskustva tri grada pod zaštitom UNESCO-a: Dubrovnika, Bruggea te Salzburga, kao i stavove njihovih stanovnika o gradu kao turističkoj metropoli.

-Može se zaključiti kako je za uspjeh u turizmu ključno sjesti za zajednički stol i dogovoriti se o mjerama koje ćemo poduzeti – zaključila je Tepšić.

Bivša direktorica TZ Malog Lošinja Đurđica Šimičić govorila je o projektima koji su provođeni za što bolju suradnju i sinergiju s lokalnim stanovništvom u gradu koji broji oko 9 tisuća stanovnika, a pritom je i smješten na otoku.

-Stanovnici moraju biti kontinuirano informirani što radi lokalna uprava, jer uspjeh se postiže tek kad se s građanima iskomuniciraju svi planirani koraci – mišljenja je Šimičić.

-Sve ove teme jako su bitne za budućnost hrvatskog turizma. Dobro je primijećen ključni problem, a to je kako podnijeti toliki broj gostiju koji dolaze sa svih strana, ili u noćenju ili u jednodnevnim posjetima te na cruiserima. Ovom se problematikom treba konstantno baviti, a ne postoje gotovi recepti, jer je svaka destinacija priča za sebe – rekao je zamjenik ministra turizma Robert Pende.

Predsjednik Uprave Gulliver Travela Goran Hrnić istaknuo je probleme s kojima se lokalna turistička branša u Dubrovniku morala nositi u posljednjih deset godina, poželjevši da se takav, kako ga je nazvao ‘fajt’, više neće događati.

-Nije problem u zakonima, jer oni su u redu, već u načinu na koji se ti zakoni provode. Država, županija i grad trebaju nam ostvariti uvjete za normalan rad – zaključio je Hrnić.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da u slučaju Dubrovnika kultura ima puno veći značaj, nego tek u okviru turizma.

-Tema održivosti u kontekstu grada i posjetitelja davno je zazvonila na uzbunu, a kao da nitko ne želi početi upravljati tim procesima. A znamo koliko je bilo problema s upravljanjem, posebno vezano za UNESCO, zbog negativnog utjecaja na kulturu u baštinu. Da bi grad osigurao održivo upravljanje treba promisliti o odnosu građana prema svom gradu – smatra Obuljen Koržinek.

Na okruglom stolu, kojeg je organizirao Gradski odbor HDZ-a Dubrovnik, svoje istraživanje o imidžu Dubrovnika među građanima i turistima predstavio je prof. dr. sc. Antonije Đukić, a za riječ su se javljali i zainteresirani građani.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist