Grad

TRUPKOVIĆ UOČI SASTANKA O KUĆICAMA Molim Dubrovčane da ne podliježu ‘lokalnom sljepilu’

TRUPKOVIĆ UOČI SASTANKA O KUĆICAMA Molim Dubrovčane da ne podliježu 'lokalnom sljepilu'

Molim Dubrovčane da ne podliježu ‘lokalnom sljepilu’, u smislu da ne znaju cijeniti ljepotu kojom su okruženi cijelo vrijeme – istaknuo je večeras u Dubrovniku pomoćnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, Davor Trupković, a vezano za sutrašnji sastanak s gradonačelnikom Androm Vlahušićem na temu kućica na Stradunu.

Trupković je mišljenja kako na sutrašnjem sastanku svatko treba iznijeti svoje mišljenje, no:

-Tu smo na neki način da pomirimo različite stavove. Dubrovnik zavređuje puno više, on nije tek jedan u nizu gradova koji imaju advent, zato je bitno sutra zajednički donijeti odluke – ističe Trupković, a na pitanje pozicije ugostiteljskih kućica na Stradunu, kazao je kako ‘trebamo oživjeti i druge prostore’.

– Dubrovnik ima jako puno prostora koje također trebamo oživjeti, kojima trebamo dati šansu. Stradun nije jedino mjesto u Dubrovniku koje treba biti izloženo postavljanju kućica, a vi Dubrovčani znate za druga mjesta u Gradu. Isto tako, morate voditi računa o tome da svi tehnički uvjeti moraju biti zadovoljeni. Stalno nam se žale stanovnici Grada, njih malo što još uvijek živi ovdje, po pitanju higijenskih i sanitarnih uvjeta te na ulje na kojem se priprema hrana koje se jednostavno baca u kanalizaciju. Onda mi silne novce dajemo kako bismo te kanalizacije očistili. Tu je i pitanje dostupnosti vatrogasnih vozila, hitne pomoći, dostavnih vozila, a sve to u skladu s preporukom UNESCO-a koja se ne tiče samo ljetnog razdoblja kad imate 20 tisuća ljudi na Stradunu na različitim lokacijama. Zimi treba aktivirati i druge površine osim Straduna, a da na neki način omogućimo to da svi budu zadovoljni – mišljenja je pomoćnic ministrice. O eventualnom razlazu stavova između Ministarstva kulture i gradonačelnika, odnosno jednostavije rečeno – ako Ministarstvo kaže ne, a gradonačelnik da, kratko ističe:

-Stvar je toga da gradonačelnik neće ići ‘kontra’ građana i svog grada. To i nikome nije u cilju, no sve stvari koje smo i do sada donosili a vezano za Plan upravljanja Dubrovnikom donešene su zajedničkim koordinacijama. Jednostrano donošenje odluka o tome hoće li ili neće netko staviti ugostiteljske kućice na Stradun jednostavno nije u redu – zaključuje Trupković.

Podsjetimo, na 24. sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Vlahušić jasno je istaknuo kako će ‘kućice biti n Stradunu’, te kako će postići kompromis sa predstavnicima Ministarstva kulture, najavivši njihov dolazak u Dubrovnik. Ministarstvo kulture, zajedno s Konzervatorskim dojelom u Dubrovniku, dalo je mišljenje o tome kako ugostiteljske kućice nisu prmjerene na Stradunu.

NM

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist