Natrag
19.10.2017 03:59

facebook

twitter

google

rss

dulist

Troje autora o Dubrovniku ‘nekad, danas i u budućnosti’

25.1.2014 @ 23:17 Mia Njavro Kultura
8;8

Podijelite:

Čak tri umjetničke knjige predstavljene su večeras u Art radionici Lazareti – ‘Na Dančama’ Ivane Dražć Selmani, ‘Citius. Altius. Fortius.’ Slavena Tolja te ‘Horizonti’ Ivone Vlašić.

Umjetničke knjige ili knjige umjetnika su pojedinačna umjetnička djela konkretizirana u formi knjige kao medija i objekta. Izadaju ih često sami umjetnici u jednom primjerku ili malim nakladama, nerijetko su primjerci potpisani i označeni rednim brojem – stoji u opisu pojma umjetničke knjige. Ove tri, producirane tijekom 2013., spadaju u prvu seriju Umjetničkih knjiga u izdanju ARL.

Ovo troje autora kroz svoj rad bavi se Dubrovnikom nekad, danas i u budućnosti.

‘Na Dančama’ mali je simpatični spomenar dančanju i donosi  pretisak minucioznih crteža ugljenom u stvarnoj veličini.

Foto-kolaži Ivone Vlašić ručno je i direktno analogno ‘rezanje i uklapanje’ fotografija iz privatnih foto-albuma u Grad danas, snimljenih potom digitalno na obrnutim pozadinama. Na što ukazuju obrnute pozadine? Izokrenut sustav vrijednosti ili supostojanje svih prošlih, sadašnjih i budućih, osobnih i kolektivnih slojeva u memoriji Grada? –stoji u opisu ovog zanimljivog umjetničkog rada.  Uz nju, riječ je imla i Rozana Vojoda koja je napisala i uvodnu riječ o knjizi.

Knjiga Slavena Tolja svojevrsni je vodič također kroz memoriju i to kroz memoriju ‘pod krinkom golfa’. Tolj je tako ‘Ciius. Altius. Fortius.’predstavio citirajući neke od riječi dubrovačkih političara, posebice onu gradonačelnika Vlahušića iz 2013. godine, kada kaže: ‘Ne smijemo ostati bez duše, ali ne smijemo ostati ni bez novaca’.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana