Sport

Triatlon klub Dubrovnik na drugom izdanju Ocean Lava Montenegro u Kotoru

Triatlon klub Dubrovnik na drugom izdanju Ocean Lava Montenegro u Kotoru

U Kotoru se 14. svibnja s početkom u 7:00 h održala utrka pod licencom Ocean Lava u dužinskom triatlonu (1.9 km plivanje, 90 km biciklizam, 21.1 km trčanje). Radi se o drugom izdanju ovog natjecanja u Kotoru, koje je doživjelo napredak u organizaciji, kvaliteti i brojnosti natjecatelja. U odnosu na prošlogodišnjih ukupno 50-ak natjecatelja u disciplinama štafeta i pojedinačno (muškarci i žene), ove godine se brojka onih koji su startali popela na 257 (ukupno 285 natjecatelja budući da jednu štafetu čine 3 člana), tj. 14 štafetnih ekipa, 25 žena pojedinačno i 218 muškaraca pojedinačno, dok je broj prijavljenih bio nešto veći. Zabilježena su dva odustajanja u ženskoj konkurenciji i 7 odustajanja u muškoj konkurenciji.

Triatlon klub Dubrovnik je nastupio u štafetnoj utrci, u kojoj je branio prošlogodišnje prvo mjesto (Marušić – plivanje, Dadić – bicikla, Hrustić – trčanje), u nešto izmijenjenom sastavu (Boban Ivan – plivanje 1.9 km, Ćosić Zoran kao pridruženi član iz Biciklističkog kluba Konavle – bicikla 90 km i Marušić Daniel – trčanje 21.1 km) te u jakoj konkurenciji zauzeo 2. mjesto prolaskom kroz cilj u vremenu 4:49:13, 6 i po minuta iza pobjedničke štafete iz Rusije, ali uz 15 minuta prednosti nad brončanom štafetom iz Njemačke. Uskoro nakon Daniela Marušića (1:34:22; najbrže trčanje od svih štafeta) u cilj je utrčao Ivo Dadić u vremenu 4:53:07, koji se u međunarodnoj konkurenciji plasirao na 39. mjesto u prvom nastupu u triatlonu ‘polu-ironman’ distance i potvrdio dobru formu nakon 12. mjesta na Korčuli u disciplini olimpijski triatlon 29. travnja. Dadić je bio brži od 12 štafetnih timova, što znači da je kao samostalni natjecatelj ostvario bolji rezultat od brončane štafete. U drugom nastupu na „polu-ironman“ distanci Made Žeravica popravila je rezultat iz Pule iz 2016. za više od pola sata, a njen osobni rekord na ovoj distanci sada iznosi 5:57:07, čime je u Kotoru osvojila 7. mjesto za žene i 3. mjesto u dobnoj skupini 30-34 godine, u kojoj se natjecala i ukupna pobjednica Željka Šaban Miličić iz Triatlon kluba Swibir – Zagreb (vrijeme 4:41:32).

Što se tiče borbe za postolja u muškoj konkurenciji, gledali smo od starta do kraja izvanrednu utrku. Odmah na plivanju izdvojila su se dva Talijana (Jacopo Butturini 24:26 i Alberto Casadei 24:30), s tim da je prvih 10 plivača imalo bolje vrijeme od najbržeg plivača prošle godine na istoj distanci. U prvih 10 treba istaknuti Ivana Bobana (9. mjesto plivačke dionice od ukupno 257 natjecatelja, vodstvo u štafetnoj utrci), koji je isplivao u vremenu 27:05, dok ga je na 10. mjestu slijedio Jakša Diklić (TK Dubrovnik) s pola minute boljim vremenom na plivačkoj dionici (27:24) u odnosu na 2016. (27:53), kada je u ukupnom plasmanu bio 5-i u vremenu 4:10:44. Jakša je obavio prvu tranziciju u skoro identičnom vremenu kao njegova konkurencija za najviše pozicije te je krenuo u napad od samog starta biciklističke dionice. Već u prvih 20-ak kilometara spustio se s 9. mjesta pojedinačno na 5. poziciju s koje je vidio natjecatelje na poziciji 3 i 4., no dogodio se peh, naletio je na rupu na cesti i doživio je pad nakon kojega nije mogao nastaviti utrku. Dva vodeća Talijana došla su opet zajedno u razmaku dvije-tri sekunde u tranzicijsku zonu bicikla/trčanje. Biciklističku dionicu od 90 km odvozili su za 2 sata i 17 minuta prosječnom brzinom od 39.4 km/h i dodatno povećali prednost nad Martonom Flanderom iz Mađarske za 5 minuta. Na trčanje je iz tranzicije prvi izašao Casadei. Dopustio je Butturini-u da ga prestigne nakon 5 km trčanja, no Casadei je sačuvao više energije i u impresivnom drugom dijelu polumaratona u vremenu 1:16:33 utrčao prvi u cilj u ukupnom vremenu 4:01:06. Jacopo Butturini (Triatlon klub Zadar) je zauzeo drugo mjesto u vremenu 4:02:55, dok je treće mjesto zauzeo Marton Flander iz Mađarske u vremenu 4:08:26.

Najbolje plasirani natjecatelj iz Crne Gore, u vremenu 4:24:27, je prvak Crne Gore Dušan Milošević iz TK Podgorica na 7. mjestu, koji je zaostajao za Jakšom Diklićem na početku biciklističke dionice više od 4 minute, dok je najbolji natjecatelj iz Hrvatske, u vremenu 4:29:31, Dalibor Vujević iz TK Swibir na 11. mjestu, koji je na početku biciklističke dionice zaostajao 6 minute i 20 sekundi za Jakšom Diklićem.
Treba naglasiti da je organizator u prvom izdanju ove utrke 2016. bio primoran skratiti biciklističku dionicu na 80 km, što pri usporedbi rezultata između 2016. i 2017. nalaže upotrebu vremenske korekcije od otprilike 15-25 minuta (dodati na rezultate iz 2016. ili oduzeti od rezultata iz 2017.) u ovisnosti o prosječnoj brzini na biciklističkoj dionici.
Triatlon klub Dubrovnik u 2017. osim trkačke DuRun lige, koja se odvija četvrtu godinu zaredom na različitim lokacijama Grada Dubrovnika, ali i Dubrovačko-neretvanske županije, pokreće Akvaton ligu (1 km plivanje/trčanje 5 km), koje bi prva utrka trebala biti održana na lokaciji Mandrač (Babin Kuk, 400 m od plaže Copacabana prema Lučici Orsan) u nedjelju 4. lipnja 2017. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na Racecollector.com, a sudjelovanje je besplatno.
Želimo Jakši Dikliću što bolji oporavak i povratak u trening, a uz trening će doći nove prilike i novi podvizi.

Enis Hrustić (Triatlon klub Dubrovnik)

Pročitajte još

[FOTO] PARSKI GO Održano 25. Europsko prvenstvo u Dubrovniku

Dulist

Iva Oberan, Petrunjela Pavić i Josip Bulić na Europskom prvenstvu u zagrebačkoj Areni

Dulist

Piturima gradonačelnik čestitao osvajanje duple krune

Dulist