KulturaŽupanija

TREĆI DAN OFF-A Stiglo vrijeme za darivanje osmijeha!

TREĆI DAN OFF-A Stiglo vrijeme za darivanje osmijeha!

Poklonite osmijeh! Svima i kad god to uzmognete. Osmijeh nosite na licu, a kad ga nekome poklonite, ta ga osoba nastavlja nositi u svojem srcu – poručio je publici Peter Ercolano, redatelj filma „Zaraza“ prikazanog sinoć u prepunom kinu Riva trećeg dana Opuzenskog filmskog festivala.

„Zaraza“ govori upravo o tome, kako nam je taj osmijeh zapravo svima potreban, a koliko je u današnjem svijetu malo smijeha. Snimljen je u suradnji sa štićenicima mentalne ustanove, koji su s redateljem sudjelovali u svim fazama snimanja, od odabira teme, pripreme i samog snimanja. Iako su u teškoj životnoj situaciji, akteri filma vrlo su ozbiljno pristupili produkciji i, kako autor kaže, na setu su jedini problem bila česta prekidanja snimanja izazvana bujicama smijeha.

Film „Za nju se ženim“ ispočetka je svojom temom zbunio publiku, budući da se u njemu glavni akter ženi vlastitom majkom. No kada je Albert Arcas Pons, autor filma, pojasnio kako je film baziran na istinitoj priči o njegovim roditeljima koji boluju od Alzheimerove bolesti, publika ga je pozdravila stojećim ovacijama.

Autoru je ovo debitantski film i njime je želio skrenuti pažnju na ovu tešku bolest bez obzira što mu, kako kaže, ispočetka nije bilo lako „ogoliti“ se i dijeliti svoje najintimnije trenutke s gledateljima. Priznao je da je upravo humor i smijeh jedini način da se takvi trenuci prebrode.

Autorski par iz Slovenije, Tijana Zinajić i Gregor Andolšek predstavili su nam svoj film „Priče iz wc-a“ i opisali iskustvo zajedničkog rada na filmu. Film prati troje ljudi koji se nalaze na životnoj prekretnici i, svaki na svoj način, pokušava prihvatiti životnu situaciju u kojoj se nalazi, ali i izmjeniti je na bolje.

Večer na Rivi zaokružila je simpatična „Muha“, kratki film o dječijoj mašti u kojoj nacrtana muha oživljava i zadaje muke djevojčici tijekom školskog sata.

Ovaj kratki film dobitnik je nekoliko nagrada na festivalima, između ostalih i za glavnu ulogu koju je odigrala izvrsna Carlotta Ligalupo.

Nicolo Grossi, pomoćnik redatelja na filmu, posebno je pozdravio polaznike OFF filmske škole, budući je ekipa ovog filma svoj zanat ispekla na sličnoj radionici.

U glavnom dugometražnom programu prikazana je „Diplomacija“ Volkera Schlondorffa, film o moći uvjeravanja i snazi jednog čovjeka koji je na sebe preuzeo zadaću razuvjeriti njemačkog vojnog guvernera u Parizu od potpunog uništenja grada.

Tekst i foto: OFF

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist