Natrag
22.8.2017 13:11

facebook

twitter

google

rss

dulist

‘TISUĆU ŠIBA PREKO USTA’ Društvo dubrovačkih pisaca objavilo zbirku novih pjesama Luka Paljetka

3.12.2014 @ 9:50 Dulist Kultura

Podijelite:

Društvo dubrovačkih pisaca u ove predblagdanske dane objavilo je novu zbirku pjesama znanog dubrovačkog pjesnika, akademika i gospara Luka Paljetka ‘Tisuću šiba preko usta’.

Zbirku ‘Tisuću šiba preko usta’ čini sto pjesama, svaka se sastoji od deset stihova, ukupno tisuću stihova, podijeljenih u pet distiha koje određuje paralelna rima u prvom i posljednjem distihu. U svojim pjesmama Paljetak preoblikuje stvarnost, snagom svoje pjesničke imaginacije mijenja postojeći svijet i ono obično i prepoznatljivo pretvara u začudno i novo. Ovim nizom od sto ulančanih pjesama potvrđuje se ljepota i osebujnost Paljetkova lirskog govora, njegova sposobnost da prolazi pored stvari koje mi ne bismo primijetili, a on ih čarobnim štapićem svoga pjesničkog nadahnuća pretvara u pjesmu. U njegovu poetskom svijetu sve može postati pjesma i sve jest pjesma.

„Trebalo bi se češće zaljubiti, bar malo, za vježbu , da se srce ne opusti“ pjeva Luko Paljetak u svojoj pjesmi „Vježba“.

Pogovore ovoj knjizi napisali su prof dr Katija Bakija i prof Antun Nodilo, naslovnu ilustraciju osmislio je i nacrtao sam Luko Paljetak, korektorica je Anamarija Paljetak, grafičko oblikovanje potpisuje Nedim Meco, a knjigu je u ime izdavača priredio Boris Njavro. Zbirka Luka Paljetka deseta je knjiga koju je Društvo dubrovačkih pisaca objavilo ove 2014. godine, a ukupno čak 26 njihovo izdanje, čime svakako potvrđuju opravdanost i razloge svog osnivanja prije pet godina. Uz Paljetka, ovih dana iz tiska pred čitatelje dolazi i zbrka pjesama „Rascvjetani vrijesak“ gospođe Marije Mici Morović, sjajna knjiga „Moderna glazba“ Ivice Dediola, te peti broj godišnjaka „Literat“, a po najavama promocija ovih novih izdanja Društva dubrovačkih pisaca održati će se tijekom prosinca.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana